Cristian Resmeriță: ”Dacă recalculările pensionarilor beneficiari de Legea 221 nu încep în câteva zile, directorul Casei Naționale de Pensii va fi demis !”

Home Economie Cristian Resmeriță: ”Dacă recalculările pensionarilor beneficiari de Legea 221 nu încep în câteva zile, directorul Casei Naționale de Pensii va fi demis !”
Cristian Resmeriță: ”Dacă recalculările pensionarilor beneficiari de Legea 221 nu încep în câteva zile, directorul Casei Naționale de Pensii va fi demis !”

În doar câteva zile, recalculările pensiilor pentru beneficiarii Legii 221/2018 trebuie să înceapă, iar începând de luna viitoare, primii beneficiari ai acestei legi – pensionari din grupele de muncă I și II care au ieșit la pensie înainte de 1 ianuarie 2011 – vor trebui să primească pensii mai mari, ca urmare a aplicării acestei legi.

Asigurările vin din partea senatorului Cristian Resmeriță, inițiator al acestei legi, care spune că din discuțiile pe care le-a avut cu Ministrul Muncii, Marius Budăi, ultimele teste ale sistemului informatic care va asigura recalcularea pensiilor au fost finalizate și, în următoarele zile, urmează să fie demarată oficial punerea în aplicare a deciziei legislative. ”Cred că a trecut deja mult timp de când softul pentru recalcularea pensiilor cu noile stagii de cotizare pentru pensionarii din grupele de muncă I și II care au ieșit la pensie înainte de 1 ianuarie 2011 trebuia pus în funcție. Am cerut, în acest sens, după cum se știe, lămuriri și la nivel parlamentar, am discutat și cu președintele PSD Liviu Dragnea, iar din ultimele discuții cu ministrul Marius Budăi, am primit confirmarea că, în următoarele zile, softul va fi operațional”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta precizează însă că, dacă lucrurile nu vor avea un astfel de parcurs și nu vor începe recalculările așteptate de zeci de mii de pensionari încă din luna octombrie 2018, atunci ministrul Muncii are obligația de a-l demite imediat pe diectorul Casei Naționale de Pensii. ”Pot să înțeleg că din rațiuni ce țin de complexitatea situațiilor ce trebuiesc analizate în baza noilor prevederi legale există întârzieri, dar nu pot să înțeleg ce alte rațiuni decât nepăsarea sau reavoința fac ca lucrurile să întârzie atât de mult. Sigur că pensionarii vor primi drepturile de pensie recalculate, inclusiv retroactiv, de la 1 octombrie 2018 și nu mai târziu de 1 octmbrie 2019, dar acest lucru nu înseamnă să dăm un răgaz de un an pentru cei de la Casa de Pensii”, mai spune senatorul Cristian Resmeriță.

Potrivit prevederilor din Legea 221/2018, pensionarii sistemului public de pensii cărora li s-au aplicat prevederile art. 169^1 din Legea Pensiilor beneficiază de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute în vedere, potrivit legii sau a unor hotărâri judecătorești, la stabilirea/ recalcularea pensiei aflate în plată sau, după caz, cuvenite la data de 31 decembrie 2015. Pentru pensionarii din sectorul minier al Văii Jiului, care au lucrat în grupele I și II de muncă și s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011, acest lucru înseamnă că la stabilirea drepturilor de pensie, se va lua în calcul un stagiu de cotizare de 20 de ani, în loc de 30 de ani cum era stipulat în vechea lege. Astfel, pensiile acestora ar urma să crescă semnificativ.