Senatorul Cristian Resmeriță apreciază drept ”o veste bună pentru Valea Jiului”, continuarea activității minelor Lupeni și Lonea

Home Economie Senatorul Cristian Resmeriță apreciază drept ”o veste bună pentru Valea Jiului”, continuarea activității minelor Lupeni și Lonea
Senatorul Cristian Resmeriță apreciază drept ”o veste bună pentru Valea Jiului”, continuarea activității minelor Lupeni și Lonea

În ceea ce privește sectorul economic al Văii Jiului, în opinia senatorului PSD Cristian Resmeriță, cea mai bună veste a începutului de an 2019 este aceea că minele de la Lupeni și Lonea funcționează. Asta cu toate că, după cum a ținut să reamintească Resmeriță, în 2016, premierul de la acea vreme, Dacian Cioloș afirma, după o vizită în Valea Jiului, că la nivel guvernamental s-a luat decizia de închidere a celor două mine. Mai mult, acesta dădea și un termen de 9 luni pentru realizarea acestui obiectiv. În ciuda acelor decizii, guvernul social-democrat a reușit, mai întâi, să prelungească termenul privind funcționarea minelor Lupeni și Lonea până la 31 decembrie 2018 iar, mai apoi, ”în liniște” au fost găsite soluții agreate și de Uniunea Europeană, pentru ca activitatea de la cele două mine să continue.

În opinia senatorului Cristian Resmeriță, decizia de a continua activitatea de la cele două exploatări de cărbune s-a dovedit a fi una corectă, dar și extrem de importantă, atât din punct de vedere social, politic sau economic. ”Iată că, în liniște, activitatea minieră a fost continuată, Mina Lupeni și Mina Lonea dau producție la ora actuală și eu cred că este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat la început de an, indiferent că vorbim despre partea politică, socială sau economică. Sunt o mie și ceva de locuri de muncă active, deși multă lume s-a disponibilizat de la cele două exploatări miniere”, a declarat Cristian Resmeriță.

Acesta arată, totodată, că numai în luna ianuarie, Mina Lupeni a reușit să livreze circa 1000 de tone de cărbune, adică aproape jumătate din producția zilnică a CEH, fapt care demonstrează, o dată în plus, că închiderea minei ar fi fost o eroare. În plus, senatorul Resmeriță arară că, tot în luna ianuarie 2019, CEH a reușit să facă alte 190 de angajări pentru sectorul minier, lucru care, în urmă cu doar câțiva ani, părea imposibil de realizat. ”Cei de la CEH au făcut 170 de angajări în luna ianuarie, ceea ce eu cred că este un lucru bun. Marea majoritate sunt, spre surprinderea mea, nu atât de tineri cum ne-am aștepta. Sunt însă oameni care au familii întemeiate și care trebuie să își susțină familia, care au responsabilitatea muncii și care merită apreciați pentru decizia lor de a se angaja la mină”, a declarat  Cristian Resmeriță.

Dincolo de aceste aspecte, ceea ce îl contrariază însă pe senatorul social-democrat este atitudinea și declarațiile publice făcute de unul dintre conducătorii CEH, respectiv de directorul Termocentralei Mintia, Ioan Conț, referitoare la decizia de a importa cărbune pentru funcționarea acestei termocentrale, din Singapore. ”M-a deranjat atitudinea domnului director Conț, pecare nu-l cunosc personal, dar care a spus că Mintia trebuie să cumpere neapărat cărbune din Singapore. Eu cred că este o declarație cel puțin șocantă, să spui că vrei să aduci cărbune din Singapore, în condițiile în care minele din Valea Jiului dau cărbune în acest moment”, spune Cristian Resmeriță.

Acesta apreciază că directorul Termocentralei Mintia are datoria de a-și reconsidera urgent poziția, pentru că, deși este susținut de ALDE (și poate crede că are ”intrare” la ministrul Energiei, care e din același partid), o astfel de poziție publică inacceptabilă pentru un conducător din cadrul CEH, l-ar putea costa chiar funcția. ”Eu nu îmi fac o ambiție din asta, dar îl rog pe domnul director să nu considere că dacă e din ALDE sau dacă e susținut de cine crede dânsul, poate să facă astfel de delarații și să-și bată joc de Valea Jiului”, spune senatorul Resmeriță.

Acesta apreciază că, în mod cert, conducerea CEH poate aduce cărbune din import de oriunde, chiar și din Singapore, dar asta numai după ce întreaga cantitate de cărbune produsă la minele din Valea Jiului a fost achiziționată de producătorii de energie din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, iar conducerea CEH trebuie să facă în așa fel încât să asigure, în mod prioritar, funcționarea celor 4 exploatări miniere din Valea Jiului.