Destinațiile Erasmus+ 2019 disponibile la Universitatea din Petroșani au fost prezentate în cadrul evenimentului ”Hello Erasmus+”

Home Educație Destinațiile Erasmus+ 2019 disponibile la Universitatea din Petroșani au fost prezentate în cadrul evenimentului ”Hello Erasmus+”
Destinațiile Erasmus+ 2019 disponibile la Universitatea din Petroșani au fost prezentate în cadrul evenimentului ”Hello Erasmus+”

Destinațiile Erasmus+ pe care le au la dispoziție în acest an studenții de la Universitatea din Petroșani au fost prezentate marți, 5 martie 2019 în cadrul evenimentului intitulat ”Hello Erasmus+” organizat de Biroul special constituit în acest scop în structura organizatorică a Universității din Petroșani. La eveniment au participat numeroși studenți de la toate cele trei facultăți, care au vorbit celor prezenți despre experiența lor acumulată odată cu participarea la mobilitățile Erasmus+ din anii anteriori.

Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin Mihai apreciază că unul dintre atuurile studenților care urmează cursurile instituției de învățământ superior din Valea Jiului este tocmai acela de a avea la dispoziție șansa de a efectua mobilități prin programul european Erasmus+ în mai bine de 30 de destinații academice din întreaga Europă, cu care Universitatea din Petroșani are, în acest sens, încheiate acorduri de colaborare. ”Am lansat cu acest prilej Programul Erasmus+ pentru anul universitar 2019 – 2020, atât pentru studenți, cât și pentru cadre didactice. Le-am explicat și de această dată studenților noștri care sunt avantajele pe care le au dacă aplică pentru acest program și își depun dosarele de evaluare pentru a deveni studenți Erasmus. Evident, sperăm ca și în acest an universitar să fie cât mai mulți studenți care să acceseze acest program european de mobilități și care să participe inclusiv la cursurile desfășurate în universitățile partenere, pe care să le promoveze acolo prin examene iar, odată reveniți acasă, la Petroșani, noi să le echivalăm”, spune prof.univ.dr.ing. Radu Sorin.

Acesta apreciază că, în medie, anual, circa  80 de studenți de la Univesitatea din Petroșani participă la programele Erasmus+, iar pentru acest an se speră ca numărul acestora să atingă chiar cifra de 100.  În acest sens, Universitatea din Petroșani a încheiat în fiecare an noi parteneriate cu universități din Europa, în vederea derulării în comun a unor programe de acest tip. ”După cum știți, am încheiat recent colaborări pe aceste programe cu câteva univesități din Viena (Austria), Bor (Serbia) ș.a., care completează lista celor peste 30 de universități din întreaga Europă cu care avem acorduri de acest tip. Iar pespectivele pentru viitor sunt la fel de optimiste, pentru că am stabilit deja un prim contact cu o asociație academică europeană care cuprinde 70 de universități europene, din care 19 din România. Noi vom fi cea de-a 20-a universitate românească afiliată, iar acest lucru se va întâmpla în luna noiembrie 2019, când va avea loc Conferința anuală a acestei asociații, la Universitatea Politehnică din București. Tot atunci vor fi primite, în această structură, Universitatea din Ulm-Germania și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Împreună, în această structură academică, vom putea extinde și destinațiile Erasmus+ pe care le punem la dispoziția studenților”, explică rectorul Radu Sorin.

Până atunci, cert este că studenții și profesorii Universității din Petroșani au deja la dispoziție alte câteva zeci de destinații pentru a aplica la înscrierea în Programul Erasmus+ 2019-2020. La evenimentul ”Hello Erasmus+” de la Petroșani, aceștia au aflat că pot studia ori pot urma stagii de practică în Uniunea Europeană, la una din universitățile cu care Universitatea Petroșani are încheiate deja acorduri în acest scop. Mai mult, pentru că majoritatea universităților europene au, la rândul lor, parteneriate cu diverse firme de prestigiu din Europa și din întreaga lume, pentru aplicanții Erasmus+ se deschid și oportunități de a încheia  contracte de parteneriat cu acestea, după absolvirea studiilor universitare.”Este evident că studenții care urmează un astfel de program, la una din universitățile partenere, au șansa să acumuleze nu doar mai multe cunoștințe și să dobândească experiență, ci chiar să-și deschidă orizontul către angajatorii din Europa și să-și găsească oportunități în această direcție, în perioada de un semestru și până la un an, pe care o petrec în țara de destinație pentru care aplică”,  spune lector univ.dr. Oana Răvaș, directorul Biroului Erasmus de la Universitatea din Petroșani.

Aceasta precizează, de asemenea, că în cadrul Programului Erasmus+ și Universitatea din Petroșani este o destinație pentru alți studenți din țările europene, care aleg să vină aici în mobilitățile disponibile. ”Deja sunt prezenți la Petroșani 10 spanioli care studiază la Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică, iar solicitări pentru alte mobilități există deja din Spania, Turcia sau Franța”, a mai spus lector.univ.dr. Oana Răvaș.

Acestora li se adaugă și numeroase cadre didactice de la univesitățile din Europa cu care instituția academică de la Petroșani are relații de colaborare. Spre exemplu, chiar la evenimentul de promovare al programelor Erasmus+ de marți, 5 martie, a fost prezent prof. univ. Jean-Jacques Wagner, de la Universitatea  Franche-Comté din Franța, împuternicit al Rectorului Academiilor din regiunea Franche-Comté. Acesta a arătat că de câteva zile, la Belfort (în Franța), se află deja 2 studenți de la Universitatea din Petroșani, unde anual merg circa 10-15 studenți în stagii de practică de 2-3 luni, iar pe bază de reciprocitate, stundenți din Belfort vin la Petroșani pentru a urma stagii de practică.