Provocările anului 2019 pentru cercetătorii INCD-INSEMEX Petroșani sunt dublate de aniversarea celor 70 de ani de la înființarea acestuia

Home Economie Provocările anului 2019 pentru cercetătorii INCD-INSEMEX Petroșani sunt dublate de aniversarea celor 70 de ani de la înființarea acestuia
Provocările anului 2019 pentru cercetătorii INCD-INSEMEX Petroșani sunt dublate de aniversarea celor 70 de ani de la înființarea acestuia

Poate pentru că anul 2019 este unul aniversar (ori poate tocmai de aceea !) pentru INCD-INSEMEX Petroșani, colectivul acestui apreciat institut de cercetare-dezvoltare din România care-și desfășoară activitatea în Valea Jiului și-a propus o intensificare a activităților specifice și o prezență care să-i sporească vizibilitatea la nivel local, regional, național și internațional.

Conducerea INCD-INSEMEX apreciază că, în acest sens, cele mai noi rezultate ale muncii efectuate de cercetătorii de la Petroșani, concretizate în zeci de proiecte de cercetare și în noi inovații tehnice definitivate, vor fi prezentate și în acest an la saloanele naționale și internaționale de cercetare și inventică, de unde cei de la INSEMEX speră să aducă, așa cum s-a întâmplat în fiecare an, premii și, o dată cu acestea, recunoașterea activităților derulate de cercetătorii din cadrul acestei instituții.

Primul eveniment de acest fel urmează să se desfășoare chiar în aceste zile, mai exact în perioada 20-22 martie 2019, la Cluj Napoca. Aici este programată să aibă loc cea de-a XVII-a ediţie a Salonului Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii ”PRO INVENT”. La acest eveniment, care a acumulat deja o bogată tradiție în cei 17 ani de când este organizat în Cluj Napoca, va fi prezent și INCD-INSEMEX Petroșani. ”Participarea noastră la Pro Invent, ca de altfel la toate manifestările dedicate cercetării, inovării și inventicii din România a devenit deja o constantă a activităților pe care le desfășurăm în instituția noastră. Desigur, avem în vedere de fiecare dată cu acest prilej, să aducem în fața specialiștilor din domeniul cercetării, rezultatele pe care le obțin cercetătorii noștri, inovațiile și brevetele de invenții pe care le-am realizat, astfel încât acestea să fie cunoscute și utilizate în mod direct și eficient în economie”, spune dr.ing. George Artur Găman, director general al INCD-INSEMEX Petroșani.

În calendarul evenimentelor de acest fel, pe agenda INCD-INSEMEX Petroșani mai figurează deja participarea la alte saloane de cercetare, atât în țără, cât și în străinătate. Astfel, pentru prima jumătate a acestui an, cercetătorii de la INSEMEX și-au anunțat deja participarea la ediția a X-a a EUROINVENT – European Exhibition of Creativity and Innovation, eveniment care va avea loc în perioada 17 – 19 mai 2019, dar și la Salonul International de Invenții şi Inovații ”Traian Vuia” de la Timișoara, aflat la ediția a V-a și care se va desfășura în perioada 12 – 14 iunie 2019.

”Desigur, până la finalul acestui an, vor mai fi și alte saloane naționale, respectiv internaționale, de cercetare la care ne vom prezenta și vom încerca că obținem recunoașterea muncii noastre în domeniul cercetării, inovării și inventicii. Dar, despre toate acestea, vom avea ocazia să vorbim la vremea respectivă”, spune dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INCD-INSEMEX Petroșani.

Acesta precizează însă că, anul acesta, un an în care INSEMEX aniversează 70 de ani de la înființare, unul dintre cele mai importante evenimente care sunt organizate chiar de către instituția de cercetare-dezvoltare din Valea Jiului, este vorba despre Simpozionul Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă (SESAM), va avea parte de o atenție specială. ”Având în vedere faptul că institutul nostru sărbătorește anul acesta 70 de ani de activitate neîntreruptă, vom marca acest moment festiv prin organizarea celei de-a IX-a Ediții a Simpozionului Internațional SESAM, la Petroșani, în data de 3 octombrie 2019, într-o ediție ceva mai specială a acestui eveniment pe care-l găzduim cu regularitate. Dincolo de latura sa festivă, pentru echipa noastră, diseminarea rezultatelor cercetării și dezbaterea acestora în comunitatea științifică, prin intermediul Simpozionului Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă, o componentă definitorie de altfel a activității noastre, rămâne în același timp o latură importantă a strategiei de dezvoltare a institutului, reprezentând măsuri de creștere a prestigiului și vizibilității pe care am reușit să le acumulăm în ultimi ani”, mai spune directorul general al INSENMEX, dr.ing. George Artur Găman.

În altă ordine de idei, anul 2019 este un an foarte important pentru echipa cercetărilor de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX), deoarece este anul în care urmează să fie demarate procedurile pentru evaluare și reacreditare, un indicator foarte important pe care echipa de la INSEMEX își dorește să-l obțină cu un punctaj cât mai mare, astfel încât rezultatele acestei evaluări să plaseze acest institut de cercetare-dezvoltare în elita instituțiilor de profil din țara noastră, acolo unde, după opinia noastră, bazată deja pe rezultatele ultimilor ani, îi este și locul.

În concluzie, este evident că anul 2019, deși este unul aniversar pentru INCD-INSEMEX (ori poate tocmai de aceea !), rămâne un an al provocărilor și un an al nevoii de reconfirmare a performanțelor de până acum ale acestei valoroase echipe.