ISJ Hunedoara vrea să taie din clasele celui mai bun liceu hunedorean, Colegiul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Petroșani

Home Administrație ISJ Hunedoara vrea să taie din clasele celui mai bun liceu hunedorean, Colegiul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Petroșani
ISJ Hunedoara vrea să taie din clasele celui mai bun liceu hunedorean, Colegiul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Petroșani

În propunerile pentru noul Plan de Școlarizare, aferent viitorului an școlar,  Inspectoatul Școlar Județean Hunedoara vrea să taie din clasele celui mai bun liceu hunedorean, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Petroșani. Acuzația vine chiar din partea primarului municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta a informat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și directorul Colegiului ”Mihai Eminescu” din Petroșani, că jumătate din clasele pe care ISJ a decis să trebuie să le reducă din Planul de Școlarizare pentru viitorul an de învățământ în județul Hunedoara, sunt de la Petroșani, respectiv de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” și Colegiul de Informatică ”Carmen Sylva”. În lipsa unui argument logic, primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune că decizia poate fi înțeleasă doar din punct de vedere politic. ”Este absurd ca din 4 clase, câte trebuiesc reduse la nivelul întregului județ Hunedoara, Inspectoratul Școlar Hunedoara să decidă în mod arbitrar ca două clase, adică 50%, să fie tăiate tocmai de la două colegii din Petroșani, dintre care unul este de 4 ani de zile cel mai bun colegiu din întregul județ. Cred că e o prostie ceea ce se dorește și voi întreprinde tot ceea ce este legal și democratic pentru a combate o astfel de decizie”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Directorul Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, prof. Alexandru Lăutaru arată că, deși a avut discuții inclusiv cu ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, pe această temă, aceasta a declinat competența în soluționarea situației exclusiv Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara. Lăutaru explică faptul că rațiunile pentru care s-a luat anul acesta decizia repartizării claselor pentru învățământul liceal în Valea Jiului, pe UAT-uri și nu pe întreaga regiune (așa cum s-a făcut până acujm, din 1965 încoace), nu ține cont de câteva elemente esențiale. ”Pe de o parte, nu se ține cont de faptul că la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” vor să vină cei mai mulți absolvenți de gimnaziu din toată Valea Jiului, acesta fiind un colegiu de elită, cu performanțe dovedite prin poziția nr.1 la nivel județean în ultimii 4 ani, în ceea ce privește rezultatele elevilor. Dacă vom fi nevoiți să renunțăm la o clasă de matematică-informatică, asta înseamnă că elevi cu medii de admitere de peste 8,50, vor trebui să urmeze studiile liceale în alte unități de învățământ. Pe de altă parte, pentru cei din Petroșani există chiar riscul ca, neavând medie de admitere la noi, să ajungă prin repartiția computerizată, la Petrila, la Vulcan sau chiar la Lupeni”, spune Alexandru Lăutaru.

În opinia acestuia, soluția de rezolvare a acestei probleme este una cât se poate de simplă. ”Trecând peste faptul că este absolut incorect că unele licee tehnologice din Valea Jiului, care au o bază materială foarte bună pe segmentul de învățământ tehnic, au ajuns să aibă clase mai multe pe filiera teoretică decât pe cea tehnologică, făcându-ne o concurență neloială, Inspectoratul poate decide să suplimenteze numărul de clase pentru Colegiul nostru. De fapt, noi nu cerem să li se taie clasele altor licee, ci doar să li se dea șansa elevilor buni din Valea Jiului, care optează pentru noi, să aibă oportunitatea de a învăța la Colegiul ”Mihai Eminescu”. Sigur că prin adoptarea unei astfel de decizii, unele licee nu-și vor realiza planul de școlarizare, dar spiritul de competiție nu trebuie să fie anulat de o decizie pur birocratică”, este de părere Alexandru Lăutaru.

Ideea renunțării la tăierea claselor de la cele două Colegii teoretice din Petroșani este susținută și de Asociația părinților elevilor din clasele a VIII-a de la unitățile de învățământ din Petroșani, care au strâns deja peste 200 de semnături pentru un memoriu care va fi transmis Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara și care analizează posibilitatea declanșării și altor forme de protest.

În plus, primarul Petroșaniului arată că va susține orice protest a elevilor, profesorilor și părinților care nu sunt de acord cu reducerea cifrei de școlarizare de la două dintre cele mai bune colegii din județul Hunedoara, pentru a determina ISJ Hunedoara să revină asupra acestei decizii, modificând forma finală a Planului de Școlarizare pentru anul 2019-2020 care va fi înaintat Ministerului Educației Naționale, spre abrobare, în luna aprilie.