Consiliul județean transmite mulțumiri celor ce s-au implicat în redeschiderea drumului spre Sarmizegetusa

Home Administrație Consiliul județean transmite mulțumiri celor ce s-au implicat în redeschiderea drumului spre Sarmizegetusa
Consiliul județean transmite mulțumiri celor ce s-au implicat în redeschiderea drumului spre Sarmizegetusa

Atunci când administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram afirma că, în mai puțin de o sătămână, efectele fenomenelor naturale produse pe Valea Albă, pe DJ 705A spre sanctuarul dacic de la Sarmizegetusa Regia, unde apele au rupt o bucată de drum, aducând pe el de-a valma, crengi, pietre și moloz, mulți sunt cei care nu doar că au schițat un zâmbet în colțul gurii, ci chiar și-au exprimat, în mod public, neîncrederea că termenul asumat ar putea fi realist.

Reprezentanții Consiliului județean recunosc ei șiși că problemele de pe DJ 705A i-au pus, în aceste zile în fața unor provocări cărora nu le-ar fi putut face față fără implicarea tuturor factorilor de răspundere.  ”Era evident că Sarmizegetusa Rogia nu-și putea primi vizitatorii în peisajul dezolant rămas în urma topirii zăpezilor, cu drumul aproape sufocat de vegetația adusă de viituri, cu rigole și șanțuri înfundate, cu parapete rupte sau cu albia pârâului plină de trunchiuri putrezite care puneau în pericol mai ales siguranța turiștilor. Imaginile de acum trei săptămâni stau mărturie că n-am fi putut intra nepăsători în acest nou sezon turistic”, spun reprezentanții CJH, prin intermediul unui comunicat de presă primit la redacție.

Din fericire, imaginile de astăzi, cele pe care le vor vedea turiștii care vor veni să viziteze cel mai important sit arheologic din județul Hunedoara, sunt cu totul și cu totul altele. Iar ele sunt, după cum precizează oficialii CJH, rezultatul muncii unei echipe devotate care s-a mobilizat într-un mod exemplar pentru ca, în mai puțin de o săptămână, Valea Albă să devină primitoare și sigură.

”Pe această cale, dorim să le mulțumim public directorului executiv al SPAMI Hunedoara, doamna Eugenia Zgăvîrdean, administratorului Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice, domnul Vladimir Brilinsky și fiecărui angajat în parte, pentru că, împreună au făcut posibilă redeschiderea drumului spre cetate în cele mai bune condiții. Mulțumim și operatorului SC Trameco SA, societate care derulează contractul de întreținere și reparații pentru DJ 705A pentru sprijinul acordat și pentru mobilizarea de care a dat dovadă în aceste zile pentru consolidarea porțiunii de drum afectată de viituri”, se mai arată în comunicatul CJH. 

Demn de remarcat este și faptul că, în ultimele zile, numărul de turiști care au vizitat situl din Munții Orăștiei, chiar și în ondițiile în care drumul a fost închis accesului auto pe ultimii 4 kilometri, a fost unul impresionant. În opinia celor de la Consiliul județean, acest lucru ne demonstrează cât de important este acest monument pentru poporul român. Dar, în același timp, tot acest lucru este o motivație în plus pentru Consiliul județean Huneodara, de a continua cu aceeași implicare administrarea sitului în bune condiții. Pentru că, așa cum tot Costel Avram promite: ”Sarmizegetusa Regia este și va rămâne prioritatea Consiliului județean Hunedoara.”