”Oltenia eternă” în transhumanță culturală la Petroșani

Home Cultură ”Oltenia eternă” în transhumanță culturală la Petroșani
”Oltenia eternă” în transhumanță culturală la Petroșani

Colaborarea dintre olteni și momârlanii Văii Jiului își are rădăcini adânci în istorie, încă de pe vremea dacilor liberi. Chiar și în vremurile în care munții Parângului și Vîlcanului despărțeau românii din Regat de cei transilvăneni, în Valea Jiului tradițiile, obiceiurile și cultura populară a momârlanilor își regăsea un fericit corespondent în cultura regățenilor.

Zilele acestea, la galeria de artă ”Ianza” din centrul istoric al municipiului Petroșani (cu eforturi din ce în ce mai mari păstrată în circuitul cultural al Văii Jiului de către curatorul acesteia, artistul Sergiu Cristian Ianza – ”Cetățean de onoare al municipiului Petroșani”) s-a petrecut un eveniment cultural deosebit, menit să aducă în atenția iubitorilor de artă fotografică din regiunea Văii Jiului, imagini valoroase din tradițiile ”Olteniei eterne”.

Evenimentul, o veritabilă ”transhumanță” artistică a adus pe simeze 20 de lucrări de artă fotografică din colecția Centrelor de Creație pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din județene Olteniei, respectiv Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea, dar și câteva sculpturi în lemn ale artistului gorjean Amos Morușcă. Expoziția a fost vernisată joi, 28 martie, în prezența reprezentanților Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Teodor Dădălău și Dan Popescu.

Expoziția ”Oltenia eternă”, în cadul căreia sunt prezentate imagini care surprind frumusețea zonelor arhaice ale Olteniei, dar și portul popular ori tradițiile etnografice ale acestei importante regiuni a României, fiind nu doar o veritabilă ”carte de vizită” a oltenilor, ci și un elegant ”ghid” de promovare turistică a unor destinații precum Casa memorială ”Constantin Brâncuși” de la Hobița sau Muzeul de Artă Populară din Curtișoara ș.a., locuri surprinse în instantanee de o fascinație aparte de artiștii fotografi ai Olteniei.

După cum ne spune Teodor Dădălău, înainte de a ajunge la Petroșani, expoziția ”Oltenia eternă” a fost vernisată, pe 19 martie, la Tg. Jiu, urmând ca aceasta să-și continue anul acesta periplul prin galeriile de artă ale țării, dar și ale Europei, unde va ajunge în această primăvară, tot cu sprijinul Fundației ”Ianza Art” din Petroșani, care organizează expoziții de artă în Germania. La ”schimb”, o seamă de artiști ai Văii Jiului își regăsesc un binemeritat loc în cadrul evenimentelor culturale organizate la Tg. Jiu (dar și în alte localități ale Olteniei) de către Centrele de Creație pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Spre exemplu, chiar în aceste zile, la Tg. Jiu, în cadrul expoziției de artă intitulată „Portretul”, care este expusă în sala „Florin Isuf” a CJCPT Gorj, alături de lucrări portret realizate de artiști din Israel, Germania, Bulgaria, România și Serbia în timpul celor 29 de ediții Gorj Fest, sunt prezentate și lucrări ale artiștilor din Valea Jiului, Cristian Sergiu Ianza și Petru Birău. Iar exemplele parteneriatului cultural dintre jieni și olteni ar putea continua la nesfârșit.

La vernisajul expozițional de la Petroșani au fost prezenți numeoși iubitori de artă fotografică (cum sunt spre exemplu, spre cinstea lor, familia prof.univ. Corneliu Mândrescu ș.a.), artiști recunoșcuți și apreciați din Valea Jiului precum Petru Birău, Robert Hummel, Simonel Bucur și încă mulți alții, dar și tineri pasionați de arta fotografică (precum Sergiu Vințan, cel căruia îi datorăm de altfel, în mare parte, fotografiile care însoțesc acest articol).

Expoziția de artă fotografică ”Oltenia eternă” va rămâne pentru o bună perioadă de timp la Petroșani, însă pentru a putea fi vizitată de cei care doresc, este necesară o programare prealabilă, pentru care trebuie să-l contactați pe curatorul galeriei de artă, Sergiu Cristian Ianza. Chiar și așa, imaginile prezentate de artiștii din Oltenia, merită efortul de a fi vizionate și apreciate. Tot așa cum eleganta galerie ”Ianza” (probabil una dintre cele cele mai frumoase galerii de artă din județul Hunedoara) ar merita ceva mai mult susținută de cei care au puterea și, credem noi, datoria să o facă.