385,2 milioane lei investiții în județul Hunedoara prin Ministerul Apelor și Pădurilor

Home Administrație 385,2 milioane lei investiții în județul Hunedoara prin Ministerul Apelor și Pădurilor
385,2 milioane lei investiții în județul Hunedoara prin Ministerul Apelor și Pădurilor

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, s-a aflat vineri, 29 martie a.c. într-o vizită de lucru în județul Hunedoara. Acesta a fost însoțit de Laurențiu Nistor, deputat, Fabius Tiberiu Kiszely, prefect, Victor Sandu, director general Administrația Națională „Apele Române”, Gheorghe Mihăilescu, director general Regia Națională a Pădurilor Romsilva, Costel Avram, administratorul public al județului, Sorin Guler, director A.B.A. Crișuri, Cristian Bratanovici, director A.B.A. Mureș, Marin Tălău, director A.B.A. Jiu, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale.

Potrivit administratorului public al județului Hunedoara, Costel Avram, venirea în județul nostru a ministrului Ioan Deneș a vizat evaluarea investițiilor hidrotehnice derulate în zonă, investiții finanțate de Ministerul Apelor și Pădurilor. ”Am avut o serie de întâlniri cu primarii unor localități hunedorene în care se derulează în prezent investiții hidrotehnice, pentru a evalua stadiul de implementare al acestor proiecte finanțate de Ministerul Apelor și Pădurilor. Astfel, am fost prezenți pe Valea Bradului (unde ni s-a alăturat și primarul Florin Cazacu), la Prăvăleni-Vața și, bineînțeles, la barajul de la Mihăileni (unde ni s-a alăturat primarul din Buceș, Traian Mărcuș)”, a informat Costel Avram. 

Astfel, au fost evaluate de ministrul apelor și pădurilor, Ioan Denes, amenajarea hidrotehnică de la Valea Bradului, pentru care, fondurile alocate pentru anul 2019 de la MAP sunt în valoare de 2,9 mil. lei. Deplasarea a continuat în localitatea Vața de Jos pentru evaluarea stadiului lucrărilor la proiectul „Înlăturarea calamităților naturale produse în bazinul hidrografic Crișul Alb, în perioada 30 – 31 iulie 2018, în jud. Hunedoara – amenajare Valea Prăvăleni”. Și aici, Ministerul Apelor și Pădurilor a alocat fonduri pentru anul 2019 în valoare de 12,8 mil. lei.

Prefectul județului Hunedoara, Tiberiu Fabius Kiszely apreciază că unul dintre cele mai importante obiective evaluate de delegația Ministerului Apelor și Pădurilor a fost barajul de acumulare Mihăileni și a lucrărilor hidrotehnice aferente. Acestea sunt finanțate de la bugetul de stat și din surse proprii ale Administrației Naționale „Apele Române”, fondurile alocate pentru anul 2019 fiind în valoare de 5,5 mil. lei.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în comuna Bucel, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș a prezentat investițiile derulate de MAP în județul Hunedoara pe domeniile de responsabilitate. Astfel, valoarea totală a lucrărilor derulate prin MAP în județul Hunedoara, este de 385,2  mil lei (lucrări din domeniul gospodăririi apelor- 363,3 mil lei, lucrări din domeniul pădurilor – 21,9 mil lei). Pentru anul 2019, valoarea totală alocată prin MAP (ANAR+RNP): 35 mil lei – lucrări din domeniul gospodăririi apelor- 31,4 mil lei, lucrări din domeniul pădurilor 3,6 mil lei.

Ministrul Ioan Deneș a mai prezentat lucrările derulate de RNP-Romsilva, în Hunedoara, respectiv „Reabilitare drum forestier Sibișel, jud. Hunedoara” (valoare totală 13,7 mil lei, lungime drum 40,5 km); Reabilitare drum forestier Anieș Strâmbu Ceata, jud. Hunedoara”(valoare totală 6,65 mil lei, 13,3 km lungime), precum și „Ramificație Valea Obârșii Pârâul Stânilor jud. Hunedoara” (valoare totală 1,6 mil lei, lungime 2,4 km). Tot în cadrul conferinței de presă, demnitarul a prezentat și proiectul „Amenajarea complexă a râurilor Jiul de Vest și Est în vederea apărării împotriva inundațiilor a localităților riverane: Obiectul I – Punerea în siguranță a Barajului Valea de Pești, județul Hunedoara”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Valoarea totală a obiectului de investiții este de 122,698 milioane lei inclusiv TVA. În cadrul acestui proiect se vor realiza: asigurare linie de apărare – 18,585 km, protecție antierozională albie – 13,835 km, dar și punerea în siguranță și modificarea funcțiunii pentru acumularea Valea de Pești.

Ministrul Ioan Deneș și-a încheiat vizita în județ în localitatea Gurasada, unde a inspectat șantierul „Regularizare pârâu Gurasada și afluenți” cu ocazia începerii lucrărilor la lotuI I și lotul V. Și aici, fondurile alocate pentru anul 2019 de MFP sunt importante, cifrându-se la 10 mil. lei.

”Mă bucur că rezultatul acestei întâlniri este acela că investițiile derulate de Minsterul Apelor și Pădurilor în județ vor merge înainte și vor avea finanțarea necesară. Spre exemplu, pentru acest an, la investiția de la Mihăileni s-au alocat 5,5 milioane de lei, estimarea ministrului Deneș fiind aceea că în 2022 acest obiectiv va fi finalizat”, a precizat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.