Ministrul Muncii pasează problemele pensionarilor din Valea Jiului pe ”linie moartă” la Casa de Pensii

Home Economie Ministrul Muncii pasează problemele pensionarilor din Valea Jiului pe ”linie moartă” la Casa de Pensii
Ministrul Muncii pasează problemele pensionarilor din Valea Jiului pe ”linie moartă” la Casa de Pensii

Urmare a întrevederii pe care reprezentanții Asociației Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului, ing. Puiu Horea și Ion Aurel Titel au avut-o la mijlocul lunii martie cu ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, întâlnire mediată de Confederația Națională Meridian (despre care v-am informat în articolul nostru: http://ziarulexclusiv.ro/2019/03/19/ce-solicita-pensionarii-mineri-din-valea-jiului-guvernului-romaniei/) așteptările pensionarilor mineri cu privire la problemele semnalate erau foarte mari.

Din păcate, după cum ne informează reprezentantul ALPMVJ, ing. Puiu Horea, răspunsul primit de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale nu face altceva decât să paseze ”pe linie moartă” subiectele semnalate, către Casa Națională de Pensii, instituție care nu are competențe în modificările legislative propuse de pensionari.

Acest lucru l-a determinat pe inginerul Puiu Horea să se adreseze din nou, în scris, ministrului Muncii Marius Budăi, prin intermediul unei adrese înregistrată la Minusterul Muncii și Justiției Sociale cu nr. 7348/RG din 28.03.2019. În această adresă, ing. Puiu Horea atrage atenția ministrului Muncii că problemele pe care le-a semnalat nu sunt de competența Casei Naționale de Pensii. ”Deoarece formularea și promovarea unei Ordonante de Urgență a Guvernului Romaniei în domeniul muncii nu intră în atribuțiile legale ale Casei Nationale de Pensii Publie, ci este exclusiv de competența Ministerului Muncii și Justiției Sociale, iar verificarea legalității și oportunității sesizate și propuse de mine este de competența Direcției Juridice din Ministerul Muncii și Justiției Sociale, vă rog domnule ministru să reveniși asupra solicitării mele adresate dumneavoastră și înregistrată la MMJS sub numarul 6669/19.03.2019 și sper într-un răspuns favorabil, iar plata neîncasată de pensionari după recalculare, să se plătească începând cu data de 01.01.2016 și nu din data de 01.10.2018 așa cum ați anunțat dumneavoastră, bazându-vă pe o lege ulterioară dar care nu abrogă alte legi aprobate de către Parlamentul României, promulgate de către Președintele Republicii și publicate în Monitorul Oficial”, arată Puiu Horea în noua adresă trasmisă ministrului Muncii.

Acesta apreciază că prin redirecționarea solicitării sale către Casa Națională de Pensii Publice, minustrul Muncii face, în cel mai fericit caz, o încercare de amânare a eliminării discriminărilor din sistemul public de pensii referitor la pensionarii din grupa I siGrupa a II-a de muncă.