Elevi din 3 țări, ”Eco-Prieteni” la Lupeni, în Valea Jiului

Home Educație Elevi din 3 țări, ”Eco-Prieteni” la Lupeni, în Valea Jiului
Elevi din 3 țări, ”Eco-Prieteni” la Lupeni, în Valea Jiului

Un număr de 41 de elevi din trei țări europene, împreună cu îndrumătorii lor, se află în aceste zile la Lupeni, în cadrul unei mobilități aferente proiectului european Erasmus+ intitulat ”Let`s Be Eco Friendly” (”Hai să fim prietenoși cu mediul”).

Liceul Teoretic “Mircea Eliade”, prin Școala Gimnazială Numărul 2 din Lupeni  derularează acest nou proiect Erasmus+ de cooperare pentru inovare și schimb de bune practici, din septembrie 2017 și până până în august 2019, alături de alte două școli partenere din Turcia și Polonia. În aceste zile, oaspeții din Turcia și Polonia se află în vizită la Lupeni.

Astăzi, elevii și profesorii participanți la acest proiect au fost oaspeții administației locale din municipiul Lupeni, aceștia întâlnindu-se la Primăria din această localitate, cu primarul Lucian Resmeriță și viceprimarul Iacob Mesaroș. ”I-am primit cu bucurie pe elevii și profesorii care ne vizitează în cadrul acestui nou proiect Erasmus+ deulat de Școala gimnazială n. 2 Lupeni, pentru că știu cât de importantă este pentru elevi atenția primită din partea autorităților locale, dar în aceași timp pentru că tema abordată de elevii din România, Turcia și Polonia este una extrem de importantă și pentru noi: mediul înconjurător și respectul față de natură”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Tocmai pentru că provocările acestui proiect de parteneriat între școli din Turcia, Polonia și România constau în promovarea unui mod de viaţă ecologic şi în dezvoltarea unor mentalități care vor duce la formarea unor deprinderi de respectare a mediului, în viitor, una din vizitele de documentare pe care le-au făcut astăzi participanții în proiect a fost la Stația de tratate a apei potabile de la Valea de Pești. Aici, angajații Apa Serv Valea Jiului care deservesc obiectivul, le-au prezentat participanților întregul proces de potabilizare al apei din barajul de la Valea de Pești.

Pe toată durată vizitei la Uzina de Apă de la Valea de Peşti, elevii participanți la proiectul european „Let`S Be Eco-Friendly” au fost însoţiți de profesorii din ţările participante, precum și de doamna profesor Violeta Bozea de la Şcoala Gimnazială Nr. 2 din Lupeni.

Potrivit coordonatorului de proiect din România, dintre obiectivele acestuia merită menționate:
* Prezentarea spiritului ecologic şi integrarea lui în viaţa de zi cu zi a elevilor, profesorilor, familiilor lor şi, pe cât posibil, a întregii comunităţi.
* Sensibilizarea elevilor față de la problemele legate de mediul inconjurator şi de reducerea resurselor naturale.
* Integrarea principiilor dezvoltării durabile în activităţilor școlare extracurriculare şi realizarea unor lecţii care sa promoveze o atitudine ecologica a elevilor.
* Incurajarea studierii limbilor străine si a valorilor cultural europene.

Vizita oaspeților din Polonia și Turcia va continua și în zilele următoare.