Geoparcul Dinozaurilor a prezentat în Germania o expoziție de promovare a patrimoniului geoparcurilor europene

Home Reportaj Geoparcul Dinozaurilor a prezentat în Germania o expoziție de promovare a patrimoniului geoparcurilor europene
Geoparcul Dinozaurilor a prezentat în Germania o expoziție de promovare a patrimoniului geoparcurilor europene

Expoziția ”Stone made objects” realizată de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București, a ajuns în Geoparcul Swabian Alb din Germania. Obiectele provenite din geoparcuri UNESCO europene, care spun povestea legăturii dintre Om și Pământ, parte a patrimoniului cultural intangibil, au putut fi admirate pe tot parcursul celei de a 43-a întâlniri a Comitetului de Coordonare al Rețelei Europene a Geoparcurilor.

Evenimentul găzduit de orașul german Aalen a reunit peste 150 de reprezentanți ai 72 de geoparcuri din 25 de țări europene. Întâlnirea Comitetului de Coordonare al Rețelei Europene a Geoparcurilor a marcat și câteva evenimente importante. Anul acesta se împlinesc 15 ani de la înființarea Rețelei Internaționale a Geoparcurilor UNESCO și trei ani de la înființarea Programului UNESCO pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Participanții la întâlnire au adoptat o declarație comună prin care își afirmă angajamentul de a continua acest program și de a oferi, în cadrul UNESCO, sprijinul și experiența Rețelei în punerea în aplicare a acestui program de succes.

”Suntem convinși că Rețeaua Internațională a Geoparcurilor UNESCO este un program nou și eficient, fiind un model de activare într-o rețea și de colaborare între teritorii pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă de către autoritățile locale și comunități, printr-o abordare de jos în sus. Evaluările Programului UNESCO pentru Geoștiințe și Geoparcuri trebuie să respecte procedurile și calendarul, comune tuturor programelor UNESCO, și să fie convenite cu participarea statelor membre, a Secretariatului UNESCO și a Rețelei Internaționale a Geoparcurilor. Dialogul constant și colaborarea strânsă între Secretariatul UNESCO și Rețeaua Internațională a Geoparcurilor sunt vitale. Subliniem dorința noastră de a colabora cu UNESCO pentru evoluarea geoparcurilor UNESCO la nivel global și pentru susținerea dezvoltării regionale durabile”, se arată în textul declarației adoptate în Geoparcul UNESCO Swabian Alb.

În acest context, expoziția ”Stone made objects” prezentată de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și un târg de produse locale din geoparcuri au marcat importanța conservării patrimoniului geologic și cultural din geoparcurile europene pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale.

Întâlnirea Comitetului de Coordonare a Rețelei Europene a Geoparcurilor a fost un bun prilej de schimb de experiență și de prezentare a proiectelor derulate în geoparcurile europene. Rezultatele obținute până acum în cadrul proiectului Interreg Danube Geotour au fost prezentate de directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Alexandru Andrășanu, împreună cu ceilalți parteneri în proiect. Acest proiect internațional a fost inițiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin  Heritage Centre Idrija și reunește 11 parteneri din 10 țări (Slovenia, Ungaria, Austria, Croația, Cehia, România, Slovacia, Finlanda, Portugalia și Franța) din geoparcuri, parcuri naturale și universități din țările dunărene dar și din Rețeaua Europeană a Geoparcurilor. De asemenea, Danube GeoTour se bucură de sprijinul Rețelei Internaționale a Geoparcurilor, partener în proiect.

Proiectul beneficiază de co-finanțare (ERDF, IPA) prin Programul european transnațional Dunărea (Interreg – Danube Transnational Programme). Mai multe detalii despre acest proiect sunt disponibile pe: www.interreg-danube.eu/danube-geotour.

Următoarea întâlnire în cadrul Rețelei Internaționale a Geoparcurilor va avea loc în luna septembrie a acestui an, în Geoparcul UNESCO Sierra Norte de Sevilla, Spania. În septembrie 2020, România, prin Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București, va găzdui pentru prima dată în România o întâlnire din cadrul Rețelei Europene a Geoparcurilor.

Foto: GDTH și Styrian Eisenwurzen UNESCO Geopark