Proiectele de dezvoltare ale Văii Jiului, analizate de experți ai Comisiei Europene

Home Economie Proiectele de dezvoltare ale Văii Jiului, analizate de experți ai Comisiei Europene
Proiectele de dezvoltare ale Văii Jiului, analizate de experți ai Comisiei Europene

Universitatea din Petroșani a fost miercuri, 3 aprilie 2019, gazda unei noi reuniuni de lucru a comisiei comune constituite în vederea elaborării proiectelor comunităților locale din Valea Jiului care vor putea obține finanțare, în exercițiul financiar european 2020-2024, prin intermediul Platformei Europene pentru Regiunile Carbonifere în Tranzitie.

La evenimentul organizat de Universitatea din Petroșani, în parteneriat cu două importante organizații de mediu (Greenpeace și Bankwatch) a fost prezenți și experți ai organismului european special creat de Comisia Europeană pentru sprijinirea Regiunilor Carbonifere aflate în Tranziție, delegația find condusă de șeful Departamentului pentru Energie, Klaus Borchardt. La eveniment au participat, de asemenea, primarii Văii Jiului, reprezentanți ai administrației județene (Consiliul județean și Instituția Pefectului), dar și investitori privați și reprezentanți ai societății civile din regiunea Văii Jiului, preocupați și implicați în dezvoltarea acestei regiuni.

Această nouă întâlnire de lucru între reprezentanți ai administrației locale și județene, mediului de afaceri și asociativ cu experți ai Comisiei Europene din cadrul Platformei pentru sprijinirea Regiunilor Carbonifere aflate în Tranziție, continuă preocupările Universității noastre de coagulare a tuturor factorilor ce pot contribui, în mod decisiv, la dezvoltarea Văii Jiului, prin atragerea fondurilor europene destinate special pentru regiunile miniere. În acest scop, 3 reprezentanti ai aceste Platforme constituite la nivelul Comisiei Europene, reprezentând Comisia Europeană, Direcția Generală pentru Energie și cea pentru Dezvoltare Regională și-au dorit această nouă rundă de dialog, în care și-au propus, pe de o parte, să afle care sunt propunerile noastre de proiecte și, pe de altă parte, au vrut să viziteze câteva zone cu potențial de dezvoltare din regiunea Văii Jiului. Căutăm să creăm alternative, atât pentru locuri de muncă, cât si pentru realizarea de activități care să oprească depopularea Văii și să contribuie a relansarea economică și socială a zonei”, a declarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.


La rândul său, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, prezent la acest workshop cu oficiali ai Comisiei Europene, Ministerului Fondurilor Europene și ai Ministerului Energiei, a precizat că tema principală a întâlnirii a fost legată de oportunitățile generate de constituirea, la nivel european, a Platformei Regiunilor Miniere aflate în Tranziție. ”Valea Jiului este parte a acestei platforme, însă este nevoie de proiecte concrete. Zilele viitoare, o nouă acțiune pe această temă va avea loc la Bruxelles, acolo unde oficialii români vor prezenta proiectele destinate Văii Jiului”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

La eveniment a fost prezentată inițiativa Comisiei Europene, Platforma care își propune să sprijine identificarea de alternative economice în regiunile în care principala industrie – mineritul cărbunelui – susține din ce în ce mai puține locuri de muncă. Au fost discutate, de asemenea, provocările întâmpinate în Valea Jiului, printre acestea numărându-se emigrarea populației active sau atragerea fondurilor europene în anumite sectoare. Autoritățile au fost de acord că participarea tuturor actorilor este importantă, Ministerul Fondurilor Europene confirmând că în perioada următoare va fi dezvoltată o strategie care va fi corelată cu următoarea rundă de finanțare europeană. Reprezentanții Comisiei Europene au subliniat nevoia de a exista colaborare între autorități pentru a se implementa proiecte din care să beneficieze întreaga Vale, dar și includerea tuturor părților relevante în proces, mai ales sindicatele și asociațiile locale.

Experții europeni și-au dorit să viziteze și două dintre obiectivele de interes turistic major din Valea Jiului, respectiv stațiunea turistică Straja și fosta Mină de la Petrila, care se află într-un proces de transfomare în obiectiv cultural și turistic, grație proiectului ”Planeta Petrila”. De altfel, proiectele prezentate de arhitectul Mihai Danciu (președintele Asociației Planeta Petrila), respectiv de omul de afaceri Emil Părău (promotor al turismului în stațiunea Straja) au suscitat interes din partea oficialilor europeni care i-au încurajat pe cei din Valea Jiului să acceseze bani europeni pentru punerea lor în aplicare.

Suntem încrezători că actorii din Valea Jiului au împreună puterea de a începe un proces de transformare a regiunii. Implicarea și interesul arătate în timpul evenimentului trebuie să continue, pentru a vedea proiecte implementate în cel mai scurt timp”, a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii Greenpeace România.

“Platforma reprezintă o oportunitate pentru crearea de locuri de muncă, însă acestea nu vor fi de durată și bine plătite dacă nu sunt rezolvate și celelalte probleme, precum recalificarea sau infrastructura”, a completat Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România.

Următoarea întâlnire a Platformei pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție va avea loc la Bruxelles săptămâna viitoare, între 8 și 9 aprilie. La aceasta vor participa peste 200 de reprezentanți ai industriei energetice, mediului de afaceri, autorităților naționale și locale și ONG-uri, pentru a discuta bune practici și idei de proiecte. Ministerul Energiei și Asociația Planeta Petrila vor prezenta fiecare câte un proiect din România.