Radioamator din Petroșani, participant la ”Vigorous Warrior”, cel mai mare exercițiu NATO din România

Home Stiri la zi Radioamator din Petroșani, participant la ”Vigorous Warrior”, cel mai mare exercițiu NATO din România
Radioamator din Petroșani, participant la ”Vigorous Warrior”, cel mai mare exercițiu NATO din România

În perioada 2-14 aprilie 2019, în România se desfășoară editia 2019 a exercițiului „Vigorous Warrior”, cel mai mare exercitiu NATO pentru testarea capacităților de intervenție medicală militară, evenimentul fiind găzduit în poligonul militar de la Cincu.

La acest exercițiu participă echipe din 38 de țări membre NATO și partenere, evenimentul urmând să testeze și cooperarea civil-militară, între participanți aflându-se și peste 10 organizații civile. Pentru prima oară în istoria exercițiilor NATO, radioamatorii vor fi si ei prezenți a „Vigorous Warrior”, sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgenț din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Între radioamatorii selectați pentru a participa la acest exercițiu NATO se numără și un petroșenean. Este vorba despre Konyar Zoltan Endre, având indicativul YO2LQA membru al corpului de Radioamatori voluntari în serviciul de urgență (RVSU).

Radioamatorul din Petroșani alături de colegii săi din cadrul RVSU și prin parteneriatul cu DSU vor asigura comunicații de urgență într-un scenariu în care toate celelalte mijloace de comunicații devin nefuncționale, având ocazia de a demonstra utilitatea capacităților de comunicație alternativă ce pot fi puse la dispoziție comunităților în situații excepționale când mijloacele de comunicație „tradiționale” nu mai funcționează.