Companiile minere din Valea Jiului primesc ajutoare de stat de peste 100 de milioane de lei

Home Economie Companiile minere din Valea Jiului primesc ajutoare de stat de peste 100 de milioane de lei

Executivul a aprobat, în ședința din 10 aprilie, două proiecte de hotărâre care prevăd acordarea ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara SA și Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului SA.

Astfel, 60,6 milioane de lei vor ajunge la CEH, ca subvenție pentru închiderea minelor, alți 52,7 milioane de lei fiind alocați activității desfășurate la subunitățile SNIMVJ.

Sumele sunt acordate în baza unei decizii a Comisie Europene privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive. Reprezentanții celor două companii apreciază că de primirea acestor subvenții depindea însăși activitatea din acest an a celor două companii miniere, în condițiile în care, din luna ianuarie 2019 au fost folosite toate resursele pentru ca salariații acestora să poată fi plătiți și activitatea să nu aibă de suferit. Din fericire, Guvernul a înțeles necesitatea urgentării celor două proiecte, în condițiile în care cele două societăți nu mai aveau resursele financiare pentru a-și susține activitatea, și a venit foarte repede cu cele două proiecte de hotărâre.