Lucrările de amenajare a noii secții de Pediatrie de la SJU Deva vor intra în ritm alert după aprobarea bugetului Consiliului Județean

Home Administrație Lucrările de amenajare a noii secții de Pediatrie de la SJU Deva vor intra în ritm alert după aprobarea bugetului Consiliului Județean
Lucrările de amenajare a noii secții de Pediatrie de la SJU Deva vor intra în ritm alert după aprobarea bugetului Consiliului Județean

Peste 1,8 milioane de lei reprezintă valoarea investițiilor pe care Consiliul județean Hunedoara le va efectua la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență din Deva.

Pornind de la constatarea că funcționarea secției de Pediatrie într-o clădire situată în afara incintei principale are numeroase neajunsuri în ceea ce privește asigurarea accesului pacienților la serviciile generale ale spitalului, dar și că actuala locație nu poate oferi condițiile necesare pentru cei mici, conducerea Spitalului Județean de Urgență a stabilit că mutarea secției în clădirea principală este o prioritate. În acest sens, în 2018 au fost demarate lucrările de amenajare a noilor spații.

Astfel, Secția de Pediatrie va funcționa la etajul IV al blocului principal al corpului central căruia i se adaugă o extindere peste etajul III în corpul mic. Suprafața este suficientă pentru a asigura o spitalizare în condiții moderne a micilor pacienți și a aparținătorilor acestora. „Proiectul de modernizare și extindere a spațiilor în care va funcționa secția de Pediatrie va reflecta în mod corect grija noastră, a Consiliului Județean Hunedoara, pentru sănătate”, a declarat domnul Mircea-Flaviu Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Lucrările au fost demarate încă de anul trecut, iar până acum constructorul a ridicat structura de rezistență, a realizat acoperișul, a montat tâmplăria, iar în prezent se lucrează la amenajările interioare. De asemenea, au fost montate aparatele de climatizare, instalațiile electrice și de apă, au fost montate uși și obiecte sanitare, urmând ca aceleași operațiuni să se desfășoare în toate spațiile aflate în șantier.

În același timp, Consiliul Județean Hunedoara a investit în lucrări urgente de reparații la actualul corp de clădire în care își desfășoară activitatea secția de Pediatrie. Reparațiile au fost realizate în două etape și au vizat înlocuirea acoperișului, a jgheaburilor și burlanelor exterioare, iar la interior s-au înlocuit ferestrele vechi din lemn cu unele tip termopan (pe lemn), s-a montat covor PVC (tarkett), s-au zugrăvit saloane și cabinete de consultații.

Structura funcțională a noii secții s-a realizat pe principiul separării pe 3 nuclee în funcție de vârsta pacienților (0-3 ani, 3-6 ani și 6-14 ani). Prima grupă va avea 12 paturi (plus tot atâtea paturi pentru însoțitori), grupuri sanitare pentru saloane, cabinete de consultații și tratamente și un filtru de acces. Pentru a doua grupă de vârstă sunt prevăzute 20 de paturi (la care se adaugă tot atâtea paturi pentru însoțitori), saloane dotate cu grupuri sanitare, cabinete de tratamente și consultații. Grupa 6-14 ani va avea un număr de 13 paturi, un salon pentru însoțitori, oficiu alimentar și sala sală de mese, cabinete pentru consultații și tratamente.

„La nivelul conducerii SJU Deva, mutarea secției de Pediatrie este o prioritate, la fel cum, la nivelul întregii unități medicale, asigurarea celor mai bune condiții și servicii medicale este o preocupare zilnică”, a declarat managerul SJU Deva, doamna Delia Băda.

Secția va asigura și servicii de investigații medicale (endoscopie, neurologie, EKG, ecograf, etc.) dar, în același timp, va dispune și de un loc de joacă pentru cei mici.

La elaborarea soluțiilor privind modernizarea secției de Pediatrie s-au avut în vedere normele tehnice în vigoare pentru unități medicale, precum și sugestiile personalului medical. Se estimează că noua secție va deveni operațională în trimestrul IV al acestui an.