20 de ani de la înființarea ADR Vest, sărbătoriți la Timișoara

Home Economie 20 de ani de la înființarea ADR Vest, sărbătoriți la Timișoara
20 de ani de la înființarea ADR Vest, sărbătoriți la Timișoara

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a marcat în cadru oficial, joi, 18 aprilie 2019, 20 de ani de la înființare, alături de reprezentanții Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, alături de beneficiari, parteneri și angajații săi, printr-un eveniment special menit să reflecte modul în care a evoluat regiunea în toți acești ani.

Au fost prezenți reprezentanții CDR Vest, respectiv președinții Consiliilor Județene Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, primari de municipii, orașe și comune, parteneri activi din zona publică, din educație și din mediul privat, care, în intervențiile lor, au vorbit despre ce înseamnă parteneriatul cu ADR Vest și cum s-au dezvoltat comunitățile și organizațiile pe care le reprezintă.

Directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim, a subliniat cu acest prilej importanța înființării regiunilor și a agențiilor pentru dezvoltare regională în România – experimente de reformă instituțională care s-au dovedit a fi un real succes în toate cele opt regiuni ale țării, dar și importanța atragerii de finanțări europene pentru comunitățile locale.

„În multe cazuri, un proiect finanțat prin noi este cât bugetul de investiții al unui oraș sau chiar de câteva ori mai mare, și asta doar printr-un singur proiect. Am învățat să colaborăm, politic cu tehnic, regional cu local, public cu privat, fără conflicte, fără patimi, fără agende ascunse, și am început să înțelegem că tot ce facem împreună este pentru noi, este durabil și trebuie făcut bine, de cea mai bună calitate. Astăzi, acest sistem are nevoie să evolueze (…) Avem nevoie să planificam corect și adaptat nevoilor noastre, avem nevoie să creștem ritmul, să ne dezvoltăm în ritmul lumii moderne”, a punctat directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

Sunt așadar două decenii în care ADR Vest a contribuit decisiv la dezvoltarea regiunii – au fost 2.700 de proiecte depuse și peste 1.600 contractate prin programele europene și naționale gestionate de ADR Vest, investiții în valoare de peste 1 miliard de euro și peste 10.000 de noi locuri de muncă create în județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.

Prin aceste proiecte, în perioada 1999-2019, s-au modernizat mai bine de 700 de kilometri de drumuri județene, străzi orășenești și șosele de centură, au fost reabilitate termic peste 250 de blocuri, s-au renovat și dotat 35 de centre sociale, 65 de școli și 20 de ambulatorii.

În ceea ce privește zona de business, pot fi enumerate cele peste 20 de structuri de sprijin create în regiune și suprafața de producție modernizată – peste 20.000 mp, iar exemplele pot continua pentru că sunt încă multe alte proiecte în implementare sau în evaluare. Evident, aceste proiecte nu puteau fi duse la bun sfârșit fără sprijinul personalului Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, care și-a dezvoltat structura, ajungând de la 5 angajați, în anul 1999, la 104 angajați, astăzi.