Pelerini pe ”Drumul Crucii” spre Straja, în Vinerea Mare

Home Stiri la zi Pelerini pe ”Drumul Crucii” spre Straja, în Vinerea Mare
Pelerini pe ”Drumul Crucii” spre Straja, în Vinerea Mare

Aproape o mie de pelerini, cu credință în suflete, dar și cu dorința de a rememora Patimile Domnului Isus Hristos din Vinerea Mare, s-au încumetat la cea de douăzecea procesiune a Drumului Crucii, cale de peste 10 kilometri, din centrul municipiului Lupeni și până sus, în munte, la schitul Straja, Golgota în care este păstrată peste an, crucea Mântuitorului.

”Suntem chemați să facem lucruri bune, suntem chemați să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că putem merge pe picioarele noastre, pentru că ne dă sănătate și pentru că ne îngăduie să facem ceea ce ne dorim să facem”, a spus în predica sa P.S. Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, cel care a condus slujba desăvârșită împreună cu P.S. Ioachim Pârvulescu (starețul Sfintei Mănăstri Lainici) și soborul de preoți ortodocși care au venit să cinstească ”Drumul Crucii” de la Lupeni, în Vinerea Mare a Anului Domnului 2019.

La Cimitirul Eroilor din centrul municipiului Lupeni, oamenii ai venit încă de la primele ore ale dimineții de vineri, 26 aprilie, să se roage în fața sfintei cruci, dar și la moaștele Sfântului Irodion, aduse special pentru acest eveniment de la Mănăstirea Lainici. Împreună, oameni simpli, dar și personalități publice au luat parte la slujba religioasă oficită de înalții prelați și au pornit, mai apoi, pe Drumul Crucii, spre Schitul Straja. Printre aceștia, ca de fiecare dată s-au aflat Lucian Resmeriță – primarul municipiului Lupeni, senatorul Cristian Resmeriță – președintele Organizației PSD Lupeni și Emil Părău – cel la inițativa căruia a demarat, în urmă cu 20 de ani, această inedită procesiune creștină din Valea Jiului. Acestora li s-au alăturat și o seamă de invitați care răspund an de an invitației organziatorilor de a participa la acest important eveniment creștin: Tiberiu Fabius Kiszely – prefectul județului Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora – președintele Consiliului județean Hunedoara, deputatul Natalia Intotero – vicepreședinte PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor – președintele PSD Hunedoara, Gheorghe Ile – primarul municipiului Vulcan, Tiberiu Iacob Ridzi – primarul municipiului Lupeni, Adrian Nicolae David – primvicepreședinte al PNL Hunedoara, consilieri locali și județeni, oameni de afaceri, reprezentanți ai societății civile și ai mass-media și mulți alții.

Pelerinii au purtat pe umeri, pe rând, cu dreaptă credință, impresionanta și simbolica cruce a răstignirii preț de câteva ore pe cei 10 kilometri ai celui mai lung drum al crucii din România. Aceasta a fost așezată în Sfântul lăcaș al Schitului Straja, acolo unde cei care au reușit să parcurgă integral Drumul Crucii, au asistat și la slujba Prohodului din Vinerea Mare.

Obosiți dar încărcați spiritual pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului, pelerinii de pe drumul Crucii de la Straja au mers către casele și familiile lor cu sufletul împăcat că, în Vinerea Mare, au fost, așa cum orice bun creștin o face, alături de Fiul lui Dumnezeu, în grelele patimi suferite de acesta întru Mântuirea oamenilor.