Momârlanii din Valea Jiului au început sezonul nedeilor

Home Cultură Momârlanii din Valea Jiului au început sezonul nedeilor
Momârlanii din Valea Jiului au început sezonul nedeilor

Potrivit unei datini creștine adânc înrădăcinată în timp, imediat după Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului, momârlanii din Valea Jiului încep praznicul nedeilor câmpenești. Acestea sunt unele dintre cele mai frumoase obiceiuri care au loc în zonele rurale ale Văii Jiului.

La nedeie, oamenii se adună, îmbrăcați în straie populare, la slujbă, după care, fie în curtea bisericii, fie în vatra satului, fie într-un alt loc cu însemnătate publică, se așează cu toții la masa cu bucate tradiționale și încing hora mare. Așa s-a întâmplat și anul acesta, chiar în prima zi de Paște, și la Dâlja Mare și Dâlja Mică (în Petroșani), și la Jieț sau Taia (în Petrila), și la Valea de Brazi (în Uricani) ba chiar și la Sălătruc (Petroșani), unde comunitatea de rromi a ”împrumutat” frumosul obicei al momârlanilor. Și, poate, încă în multe alte locuri din regiune, nedeile au fost evenimentul central al Paștelui.

În comunitățile de săteni de la Petroșani a fost prezent, ca de fiecare dată, și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, care a declarat: ”Aceste serbări câmpeneşti, ținute prin implicarea consătenilor dar şi a preoților aduc, ca în fiecare an, în prim-plan vestitele preparate tradiționale – tocana de oaie, păsatul şi varza la ceaun. Am fost prezent și eu în mijlocul comunității de momârlani din Dâlja Mică și Dâlja Mare, aceşti păstrători de tradiții, dar şi alături de comunitatea de rromi de la Sălătruc. Pe această cale vreau să le mulțumesc tuturor pentru implicarea şi dăruirea de care dau dovadă şi îi asigur că vor avea întotdeauna un sprijin din partea noastră pentru ca aceste tradiții să continue.”

Nedeile momârlănești vor continua și în săptămânile care urmează, în comunitățile rurale din toată Valea Jiului.