Radu Török, alt produs de geniu al ”Fabricii de pian” de la Petroșani

Home Cultură Radu Török, alt produs de geniu al ”Fabricii de pian” de la Petroșani
Radu Török, alt produs de geniu al ”Fabricii de pian” de la Petroșani

Strădaniile unui inimos colectiv de profesori ai Școlii de muzică de la Școala gimnazială ”IG Duca” din Petroșani, (re)cunoscută deja drept veritabilă ”Fabrică de pian” sunt constant răsplătite de modul în care, prin talent și exercițiu, elevii acestora reușesc să facă saltul de la studiul pianului către geniu al pianului.

Printre micii artiști ai acestei școli al căror nume este deja asociat cu talentul fără margini se numără și Radu Török. Acesta este deja ”capul de afiș” al concertelor organizate de Școala de muzică din Petrioșani, urmându-i astfel în chip meritoriu lui Fabiani Prcsina, un nume deja celebru pe scena muzicii clasice românești.

Elev al profesorului Camelia Ilina, Radu Török este elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială „I.G.Duca” din Petroșani și unul dintre cei mai promiţători tineri pianişti din România. Are la activ zeci de premii câştigate la concursurile naţionale de interpretare la pian, marea majoritate a acestora fiind premiul I, marele premiu şi premiul special. De altfel, o adevărată galerie a succesului reputat de acest artist este afișată cu mândrie pe situl Asociației ”Fabrica de pian”, disponibilă urmând linkul următor: https://fabricadepian.ro/radu-torok-pianistul-geniu/?fbclid=IwAR1EfuZL-CxKb3iInHrZy4VXNZkAb_UZA6_CKUE6t4gRTZYpLnl1z2bFPBk

După cum spun și dascălii săi, pentru Radu Török pasiunea pentru muzică și în special pentru pian depășește orice limită. ”Recent, rezultatele muncii stăruitoare și a talentului incontestabil
i-au fost recunoscute oficial, deoarece a câștigat una dintre cele mai importante competiții, Olimpiada Regională de pian, fiind singurul elev-pianist din Valea Jiului care s-a calificat la faza națională a olimpiadei. Vorbind despre concurență, aceasta există și va exista mereu. Pianistul elev trebuie să se dezvolte cât mai mult și să concureze cu el însuși, cu ceea ce își propune să facă și cu țelul pe care și-l doreşte să-l atingă. Totul cere multă muncă, dedicare și determinare pe care o recunoaștem în activitatea elevului Radu Török”, spune prof. Aurelian Epuraș, președintele Asociației ”Fabrica de pian”.

Acesta apreciază de asemenea că muzica oferă multă satisfacție, nu atât materială cât spirituală și emoțională. Muzica interpretată insuflã o bogăție interioară care atinge atât mintea cât și sufletul. La fel, anii petrecuti lângă un instrument nu sunt niciodată un timp pierdut, în orice circumstanță astfel inteligența și creativitatea l-au condus pe micul pianist Radu Török la obținerea de rezultatete deosebite și la alte discipline, acesta fiind un elev de nota zece al apreciatei Școli ”IG Duca” din Petroșani.

E suficient să-l asculți fie și doar o singură dată pe Radu Török cântând la pian  pentru a realiza că acesta este un geniu interpretativ şi face parte din rândul celor care s-au născut cu muzica în sânge. ”Radu a început să cânte la pian de când avea şase ani. Când atinge clapele de pian, tânărul artist se schimbă, între el şi pian se formează o simbioză, iar sunetele instrumentului vrăjesc asistenţa. El face parte dintre elevii care scot din anonimatul cultural-muzical şi agaţă pe harta culturală a României comunitatea Văii Jiului. Ne reprezintã cu mândrie la toate competiţiile la care participă. Vorbesc de la sine performanţele sale extraordinare obţinute la pian şi nu numai”, explică profesorul coordonator al acestuia, Camelia Ilina.

În mod categoric, despre pianistul de geniu Radu Török vom mai auzi multă vreme de aici înainte. Și, spre bucuria noastră, a tuturor celor din Valea Jiului, care iubim arta și muzica, ne vom putea mândri cu faptul că-i suntem concetățeni. Pentru ca Radu Török și alți tineri de geniu asemenea lui să poată ajunge mai repede la visul lor, avem cu toții datoria de a-i susține. Atât cu aplauze cuvenite cu prisosință, cât mai ales cu o contribuție financiară către Asociația ”Fabrica de pian”, care și-a propus să strângă banii necesari pentru a le oferi micilor pianiști de la Școala de muzică a Școlii gimnaziale ”IG Duca” șansa de a se pregăti și de a concerta la un pian de concert veritabil.