Nedeia din Duminica Tomii, la Câmpu lui Neag

Home Cultură Nedeia din Duminica Tomii, la Câmpu lui Neag
Nedeia din Duminica Tomii, la Câmpu lui Neag

Unul dintre cele mai frumoase evenimente menite să pună în valoare tradițiile gospodarilor din comunitatea momârlanilor din Valea Jiului îl reprezintă și tradiția Nedeii din Duminica Tomii, care are loc în vatra satului Câmpu lui Neag, localitate din componența orașului Uricani, în prima duminică de după Paște.

Și anul acesta ”Nedeia de la Câmp”, așa cum este cunoscut acest eveniment, va avea loc duminică, 5 mai 2019, începând cu ora 14,00 în piața publică din noua vatră a satului Câmpu lui Neag, în fața troiței ridicate aici de oamenii acestei comunități, în amintirea evenimentelor care au condus la dispariția vechii așezări momârlănești , sacrificată de regimul comunist pentru a face loc unei cariere de cărbune.

”Pentru că nu ne uităm istoria și nici tradițiile care-i definesc pe concetățenii noștri din comunitatea momârlănească, pentru că împreună iubim tradițiile și folclorul, organizăm și anul acesta, împreună cu gospodarii din comunitatea de la Câmpu lui Neag, apreciata noastră ”Nedeie de la Câmp”. Vă invităm pe toți cei care vreți să vă bucurați de o zi plăcută în frumosul nostru sat de la Câmpu lui Neag, să ne fiți alături la această nedeie, în Duminica Tomii, pe 5 Mai 2019”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Organizatorii acestui eveniment sunt Primăria Uricani, Consiliul local Uricani, Casa de Cultură Uricani împreună cu întreaga comunitate a momârlanilor din Câmpu lui Neag.

Pe scena din fața Școlii primare de la Câmpu lui Neag vor urca anul acesta soliștii și ansamblurile folclorice ”Floare de colț” și ”Românașii” de la Casa de cultură a orașului Uricani (ansambluri coordonate de Andrei Bușcă), dar și cunoscuți artiști locali și invitați precum: Lenuța Ciuta, Ionel Marțincu, Andrei Calotă și formația, Luke de la Lupeni și formația, Leo Cosma și formația precum și apreciatul rapsod popular Cornel Todea, el însuși un apreciat membru al comunității momârlanilor de la Câmpu lui Neag.

Evenimentul artistic va fi precedat, după datină, de o slujbă religioasă oficiată de preoții ortodocși din orașul Uricani.