Nou indice pentru calculul dobânzilor bancare. Ratele la credit scad cu 18%

Home Economie Nou indice pentru calculul dobânzilor bancare. Ratele la credit scad cu 18%
Nou indice pentru calculul dobânzilor bancare. Ratele la credit scad cu 18%

Începând cu data de 2 mai, în România a fost introdus un nou indice de calcul al ratelor pentru dobânzile bancare la credite, care va înlocui controversatul ROBOR. Noul indice de calcul al dobânzilor, denumit IRCC  reprezintă o medie aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice ponderate ale tranzacțiilor interbancare. Aceasta a fost stabilită, pentru data de 2 mai 2019, la valoarea de 2,36%.

Vicepreședintele Organizației județene a PSD Hunedoara, deputatul Natalia Intotero (fost membru al Guvernului) spune că introducerea acestui nou mecanism de calcul al dobânzilor este un rezultat direct al determinării cu care PSD și-a propus și a reușit să apere veniturile românilor în fața băncilor. ”Practic, orice nou împrumut va fi mai ieftin cu până la 18%. Românii cu credite vechi pot cere refinanțare pentru a beneficia de acest nou sistem de calcul al dobânzilor. PSD face încă odată dovada că prin OUG 114 a reușit să apere interesele românilor, a limitat profiturile bancare făcute pe seama creșterilor de salarii și pensii, a redus dobânzile bancare, a plafonat prețurile gazelor naturale și energiei electrice. În același timp, Iohannis și Opoziția cereau vehement abrogarea OUG 114! Este evident, deci, pe cine reprezintă fiecare: PSD este alături de cetățeni, Iohannis și PNL sunt alături de marile corporații !”, a declarat deputatul Natalia Intotero.

Ministerul Finanțelor a modificat OUG 114 și a schimbat modul de calcul al indicelui de calcul al dobânzilor pentru creditele bancare. Noua formulă de calcul este favorabilă pentru românii care au credite.

Președintele PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor apreciază că măsurile guvernului de sancționare a lăcomiei bancare încep să dea roade. ”Ne place sau nu, PSD este singurul partid care a luat măsuri pentru oameni, măsuri pentru care a dus o luptă strânsă până și cu sistemul bancar. Da, băncile pot face profit în România, nu aceasta este problema, problema este ca acest profit să nu îngenuncheze oamenii”, a declarat deputatul Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara.