Scriitorul Ioan Velica a fost distins cu titlul de ”Cetățean de onoare” al orașului Aninoasa

Home Cultură Scriitorul Ioan Velica a fost distins cu titlul de ”Cetățean de onoare” al orașului Aninoasa
Scriitorul Ioan Velica a fost distins cu titlul de ”Cetățean de onoare” al orașului Aninoasa

Scriitorul și documentaristul Ioan Velica a fost distins miercuri, 8 mai 2019, în cadrul manifestărilor care au avut loc în Aninoasa, cu prilejul aniversării celor 30 de ani de la declararea acestei localități ca oraș, cu titlul de ”Cetățean de onoare”.

Distincția i-a fost acordată de către autoritățile locale, la propunerea făcută de reprezentanții Filialei Aninoasa a Ligii Pensionarilor Mineri Valea Jiului. Vicepreședintele LPMVJ, Ion Aurel Titel spune că activitatea profesională și culturală a lui Ioan Velica, nu doar la nivelul orașului Aninoasa, ci al întregii Văi a Jiului, constituie argumente care-i onorează acestuia întreaga carieră. ”Nu pot decât să salut răspunsul pe care Consiliul local Aninoasa l-a dat propunerii pe care noi am lansat-o și care s-a concretizat, pe de o parte, prin organizarea unui eveniment dedicat marcării celor 3 decenii de la declararea localității Aninoasa ca oraș și, pe de altă parte, acordarea titlului de Cetățean de onoare al acestui oraș domnului inginer Ioan Velica, colegul nostru, un apreciat scriitor și Președinte al Ligii Scriitorilor din România-Filiala Hunedoara, pentru întreaga sa activitate minieră dar, mai ales, pentru activitatea culturală, literară, editorială și jurnalistică a acestuia. Îl felicit pe primarul Nicu Dunca pentru această decizie, așa cum îl felicit și pe Ioan Velica pentru noua și binemeritata distincție care-i completează numeroasele sale titluri de onoare”, a spus Ion Aurel Titel, vicepreședintele Ligii Pensionarilor Mineri Valea Jiului.

Acesta este al doilea titlu de ”Cetățean de onoare” pe care-l primește Ioan Velica, după cel care i-a fost acordat, în 2010, de Consiliul local al municipiului Petroșani. Lista premiilor și distincțiilor primite de acesta de-a lungul prodigioasei sale cariere culturale, este completată de: Diploma de înaltă cinstire pentru pionierat în descoperire, punerea în valoare și păstrare cu sfințenie a tradițiilor populare românești ale trăitorilor în legendara Vale a aurului negru (Casa de Cultura a Sindicatelor Petroșani, 1966-2001, la a 35-a aniversare); Diploma de onoare a Societății Numismatice Romane (1997); Diploma de excelență a secției numismatice Petroșani (2002); Diploma de excelență a Primăriei Lupeni, pentru întreaga activitate depusă în slujba culturii orașului Lupeni (2002); Diploma de excelență pentru merite deosebite în activitatea cultural-artistică, cu oamenii și pentru oamenii Văii Jiului, acordată de Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Hunedoara (2002); Premiul Fundației Culturale „I. D. Sirbu” pentru volumul „Paiața” – proză scurta – (2009);  Ordinul Minier „Sfânta Varvara” al Sindicatului Liber E. M. Paroșeni (2011); Premiul pentru proză al Ligii Scriitorilor din România (2011);  Placheta „Pinnacle of Achievement” al American Biographical Institute pentru cercetările în domeniul istoriei mineritului și a minorităților naționale din Valea Jiului (2011); Premiul literar la categoria monografie acordat de Liga Scriitorilor Români pe anul 2011, pentru lucrarea „Pagini din istoria fanfarelor din Valea Jiului”; Placheta „Dr. Schmidt Sandor” a Uniunii Miniere și a Metalurgistilor din Ungaria, Filiala locala Dorog pentru activitatea prodigioasă în domeniul mineritului și pentru contribuția la întărirea relațiilor internaționale minerești (2007) ș.a.m.d.