STUDIU / Românii sunt dispuși să plătească mai mult pe mâncatul în oraș în timpul vacanței

Home Economie STUDIU / Românii sunt dispuși să plătească mai mult pe mâncatul în oraș în timpul vacanței
STUDIU / Românii sunt dispuși să plătească mai mult pe mâncatul în oraș în timpul vacanței

Studiul efectuat de echipa motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro arată că 73% dintre călătorii români sunt dispuși să plătească mai mult pe mesele în oraș în timpul unei vacanțe, față de ieșitul în oraș în localitatea de proveniență. Procentajul este cu atât mai relevant cu cât devansează toate celelalte 21 de naționalități participante la sondaj.

 Apropierea vacanței de Paște i-a obișnuit pe români de-a lungul timpului să se gândească mai mult la mâncare decât de obicei. Dar chiar și în afara acestei perioade călătorii consideră că mâncarea este un indicator important al calității vieții, prin urmare capătă și o pondere mai mare în bugetul alocat unei vacanțe. Tendința de a cheltui mai mult pe mâncare și băuturi nu se reflectă la fel de mult și în locuitorii altor țări care au răspuns la chestionar: doar 52% dintre danezi, finlandezi sau ruși ar fi dispuși să lase mai mulți bani în restaurantele din orașele în care călătoresc. Cei care se apropie cel mai mult de obișnuințele noastre din acest punct de vedere sunt respondenții din Columbia sau Mexic, fiecare cu un rezultat de 70 de procente.

89% dintre români consideră că mâncarea locală îi ajută să înțeleagă mai bine cultura locului vizitat

Călătorii își doresc de la vacanța lor mai mult decât să se relaxeze într-un singur loc, fără să facă nimic. Descoperirea obiceiurilor și particularităților culturale din țările pe care le vizitează sunt parte din obiectivul unei vacanțe de succes. Atingerea acestuia se realizează și prin experiențe gastronomice, după părerea celor mai mulți dintre participanții la sondaj. Totodată, alegerea restaurantelor care să facă aceste experiențe cât mai relevante este un pas important, iar românii sunt din nou conducători în topul celor care se inspiră citind bloguri (19%). La coada acestui clasament se află călătorii din Austria și Olanda, dintre care doar 4% au afirmat că aleg restaurantele pe care le vizitează în vacanțe citind un blog.

De ce țin cont românii atunci când aleg un restaurant

Cei mai mulți dintre respondenți își doresc să găsească restaurante bune în apropierea hotelului în care sunt cazați, dar un procent semnificativ (41%) caută locuri atractive în care pot servi prânzul sau cina în aer liber, spre deosebire de participanții italieni la acest studiu (12%).

Un alt factor important în această alegere îl reprezintă recenziile altor clienți sau recomandările personalului hotelier, dar există și o parte a călătorilor români care caută restaurante care acceptă animale de companie sau care au servicii sau atracții pentru copii.

Nu în ultimul rând, prețul unui meniu este important în acest proces, chiar dacă va fi mai mare decât acasă. Un sfert dintre participanții la studiu cheltuie între 81 și 120 de lei/ persoană pe un meniu în timpul vacanței, iar alți 15% au afirmat că de obicei plătesc între 161 și 320 de lei/ persoană pentru un meniu.

Prețurile studiate arată că în România costul mediu al unui meniu cu trei feluri de mâncare într-un restaurant de nivel mediu pentru o persoană este de 50 lei (locul 57 din 86 de țări analizate). Același top situează pe primele poziții Islanda (210.56 lei), Elveția (209.67 lei) și Norvegia (198.2 lei), iar pe locurile țărilor în care meniurile din restaurante sunt printre cele mai ieftine se regăsesc Indonezia (22.43 lei), India (21.19 lei) și Nepal (18.94 lei). Pe o poziție interesantă în acest clasament se află Turcia (locul 80), o țară foarte vizitată de români, mai ales în sezonul estival, unde prețul mediu al meniului este de 28.99 lei.

Studiul a fost realizat pe datele colectate în ianuarie 2019 printr-un sondaj online în rândul a 23.400 de persoane din 22 de țări, dintre care 1006 români cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.