Deputatul Cristina Prună e de părere că Valea Jiului trebuie să-și păstreze statutul de zonă energetică

Home Economie Deputatul Cristina Prună e de părere că Valea Jiului trebuie să-și păstreze statutul de zonă energetică

În ciuda faptului că problemele cu care se confruntă sectorul energetic din Valea Jiului sunt foarte mari, regiunea trebuie să-și păstreze statutul de zonă energetică. Afirmația aparține deputatului USR Cristina Prună. În acest sens, aceasta apreciază că ușor-ușor încep să apară și câteva raze de speranță în această direcție, după anunțul făcut de mai multe companii energetice ”curate”, care dezvoltă producția de energie bazată pe surse regenerabile și care doresc să investească în Valea Jiului.

”Am fost plăcut surprinsă de anunțul companiilor din sectorul regenerabilelor care vor să investească în reconversia minerilor. Cred că este prima soluție viabilă 100% privată care poate să absoarbă o parte din forța de muncă din minerit. Există potențial ca multe alte inițiative de acest gen să apară, însă e nevoie de viziune pentru ca statul să creeze cadrul ca ele să se întâmple: infrastructură care să conecteze Valea de principalele culoare rutiere și de căi ferată și facilități fiscale acolo unde este cazul. Zona poate fi, în continuare, un
producător de energie, adaptat la cerințele tranziției energetice”, a spus deputatul Cristina Prună, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi la sediul cabinetului său parlamentar de la Petroșani.

În ceea ce privește soarta CEH, deputatul USR crede că este de datoria celor care conduc astăzi România și au în responsabilitate această companie să găsească soluții pentru viabilizarea sectorului minier și energetic, astfel încât acesta să poată juca un rol pozitiv în sistemul energetic național, fără a fi doar o gaură neagră în economia țării.

Deputatul USR Cristina Prună, membru în Comisia de Industrii și Servicii de la Camera
Deputaților, informează că a trimis mai multe interpelări pentru a cere identificarea unei soluții concrete pentru restructurarea Complexului Energetic Hunedoara, astfel încât compania să nu fie
obligată, de Comisia Europeană, să returneze ajutorul de stat de 60 de milioane de euro. ”Cum acest lucru nu s-a întâmplat, iar Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement pentru recuperarea datoriei, noi cerem ca măcar în al 24-lea ceas, Guvernul României să renunțe la declarațiile lipsite de sens și să vină cu măsuri concrete, profesioniste pentru această companie”, a declarat Cristina Prună.