Ziua Familiei, sărbătoarea familiilor ”de aur” și ”de diamant” de la Petroșani

Home Administrație Ziua Familiei, sărbătoarea familiilor ”de aur” și ”de diamant” de la Petroșani
Ziua Familiei, sărbătoarea familiilor ”de aur” și ”de diamant” de la Petroșani

Din anul 2012 când, la propunerea regretatului preot ortodox Octavian Pătrașcu lansată în forumul cetățenesc  Pro Urbis al comunității locale din Petroșani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi lansa inițiativa de a declara ziua de 15 mai drept ”Ziua Familiei”, acest eveniment a fost marcat, în mod constant, la Petroșani.

Evident, la fel s-a întâmplat și anul acesta când pentru a celebra ”Ziua Familiei” autoritățile locale de la Petroșani au invitat la o emoționantă ceremonie de înmânare a unor ”Diplome de fidelitate”, familiile care în primele luni ale acestui an au împlinit deja 50 de ani și, respectiv, 60 de ani de căsnicie.

”Importanța familiei este definitorie pentru orice comunitate, iar noi nu facem decât un gest de recunoștință pentru modul în care aceste cupluri au înțeles viața, o trăiesc din plin și sunt un exemplu pentru noi şi, în special, pentru copiii și nepoții lor”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi. 

Acesta a precizat în discursul său rostit în cadrul festivității de astăzi că modelul de familie, de viață, de conviețuire în societate pe care-l prezintă cuplurile ”de aur” ale Petroșaniului nu fac decât să confirme o dată în plus, dacă mai era nevoie, care sunt valorile definitorii ale oamenilor. ”Eu cred că avem foarte multe de învățat de la dumneavoastră, pentru că experiența de viață pe care o aveți, activitatea profesională pe care ați desfășurat-o și, mai ales, secretul unei căsnicii de peste o jumătate de secol sunt tot atâtea lecții de viață pe care ni le dăruiți nouă, celor mai tineri. Și mai cred că indiferent cine ce ar spune, modelul acesta de familie și credința în Dumnezeu rămân pentru noi repere ale normalității și ale unei vieți binecuvântate”, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

De Ziua Familiei, la Petroșani au fost premiate astăzi 23 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie și alte 4 care au împlinit 60 de ani de căsnicie, după cum urmează: 

  • Pentru 60 de ani de căsnicie, familiile: Miron și Lucreția Gălățan, Maria și Constantin Pocșan, Vasile și Emilia Pop, Gheorghe și Maria Tănasă;
  • Pentru 50 de ani de căsnicie, familiile:  Constantin și Gica Aldea, Aurel și Ana Bărăian, Mănăilă și Adolfina Bărăian, Ion și Lucia Avădanei, Gheorghe și Stana Bîtcă, Laurențiu și Zoița Burlui, Adrian și Viorica Cârciumaru, Corneliu și Maria Floroiu, Vasile și Maria Frenț, Nicolae și Niculina Iancu, Ludovic-Emeric și Maria Jezsek, Antoniu și Ecaterina Legrand, Augustin și Maria Mastan, Grigore și Mărioara Olaru, Constantin și Silvia Popescu, Ioan și Verginia Roșca, Dumitru și Maria Săulescu, Iordache și Victoria Stan, Ion și Angela Trușcă, Carol-Ioan și Teodora Turbuțan, Mihai și Marta Varga, Petru și Dorica Vreja.

Reprezentanții administrației locale de la Petroșani le-au transmis acestora La mulți ani fericiți și viață lungă împreună! Iar dincolo de cadourile oferite de aceștia, pentru venerabilele familii ale Petroșaniului cadoul de suflet al Zilei Familiei a fost, anul acesta, un recital al talentatei cantautoare Luminița Donisă, care i-a emoționat pe cei prezenți la festivitățile derulate la sala de marmură a Primăriei din Petroșani.