Apă și canalizare pentru stațiunile montane din Valea Jiului

Home Economie Apă și canalizare pentru stațiunile montane din Valea Jiului
Apă și canalizare pentru stațiunile montane din Valea Jiului

După ce anu trecut Apa Serv Valea Jiului a reușit, cu sprijinul acționarilor săi și, mai ales, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara să configureze o rețea de canalizare în stațiunea turistică Straja Lupeni, investițiile pentru alimentarea cu apă potabilă și canalizare în zonele cu potențial de dezvoltare turistică constituie una din preocupările importante ale operatorului regional din Valea Jiului, dar și ale autorităților.

Un prim demers în această direcție este decizia demarării investițiilor pentru alimentarea cu apă potabilă a zonei turistice Pasul Vîlcan. În acest sens, în ședința din 31 mai 2019 a Consiliului județean Hunedoara, urmează să fie aprobați indicatorii tehnico-economici, documentația și finanțarea acestei investiții. Potrivit administratorului public al județului Hunedoara, Costel Avram, acest proiect urmează să fie finanțat din Bugetul propriu al Consiliului județean Hunedoara iar de realizarea investiției se va ocupa Apa Serv Valea Jiului.

Valoarea totală a acestei investiții este estimată la 1.274.947,16 lei (fără TVA). Termenul de finalizare al acestui obiectiv de investiții este de 12 luni de la data semnării contractului de finanțare.

Potrivit directorului general al Apa Serv Valea Jiului, Cristian Ionică, pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă a zonei turistice Pasul Vîlcan sunt necesare următoarele lucrări:

  • extinderea rețelei de aducțiune pe o lungime de 3,7 km;
  • realizarea  unui număr de două cămine de rupere presiune;
  • realizarea unui rezervor de înmagazinare de 100 mc echipat cu instalație de clorinare;
  • realizarea unui număr de 5 hidranți de stingere incendii;
  • extinderea rețelei de distribuție pe o lungime totală de 0,5 km;
  • realizarea a două cămine regulatoare de presiune pe rețeaua de distribuție;

 În altă ordine de idei, conducerea Apa Serv Valea Jiului caută soluții, împreună cu reprezentanții Administrației Publice Locale de la Petroșani pentru finanțarea și realizarea unor investiții similare pentru stațiunea turistică Parâng. Directorul general al Apa Serv, Cristian Ionică, spune că în prezent, în ceea ce privește realizarea unei rețele de apă și, mai apoi, de canalizare, în zona turistică Parâng, deocamdată lucrurile sunt doar la stadiul de intenție. ”În Parâng suntem în momentul în care știm ce vrem. Știm ce vrem noi, știm ce vrea populația, știm ce vrea administrația locală. Ceea ce nu știm încă nici unii este cine va face acest studiu de fezabilitate, necesar lansării unui astfel de proiect”,a declarat Cristian Ionică.

Și în cazul acestui proiect se așteaptă sprijinul Consiliului județean Hunedoara. Administratorul public Costel Avram arată că este posibil ca forul legislativ județean să se implice și în derularea acestui proiect, însă fără a se putea avansa, la acest moment, un termen concret în această direcție.