Ziua națională a cluburilor Impact sărbătorită, pe 1 Iunie, la Lupeni

Tineri din toată România, elevi de școală gimnazială și liceu, vor sărbători ziua copilului altfel, în cadrul Zilei Naționale #eusuntdeIMPACT, inițiată de Fundația Noi Orizonturi la nivel național. ”De 1 iunie, sărbătorim faptul că tinerii şi copiii au un rol activ în îmbunătăţirea societăţii, au un cuvânt de spus şi pot fi implicaţi în decizii ce ţin de bunăstarea întregii planete. Astfel, în 19 județe tinerii din cluburile IMPACT (https://www.noi-orizonturi.ro/tineri/cluburile-impact/) implementeză la unison acțiuni civice pentru membrii comunității lor. Această zi nu este doar despre ziua copilului, ci mai degrabă este despre implicarea fiecărui copil în comunitate şi în cele mai importante provocări ale planetei. Prin campania națională #eusuntdeIMPACT, copilul este cel care dă, nu este cel care primeşte. Dăm glas tinerilor spre a spune povestea mai departe și a arăta că acţiunile lor schimbă pas cu pas ţara într-un loc mai bun”, se arată într-un comunicat al Fundației Noi Orizonturi.

Evenimentul va fi marcat, evident, și la Lupeni, localitate ”de domiciliu” a Fundației Noi Orizonturi, iar aici în organizare se va implica și Primăria municipiului Lupeni. ”Susținem inițiativele tinerilor, iar activitatea acestora din cadrul Fundației Noi Orizonturi reprezintă un model pentru întreaga țară. De aceea, administrația locală de la Lupeni dorește să fie un partener al programelor destinate copiilor și tinerilor, așa cum este cel pe care-l pregătim pentru Ziua de 1 Iunie”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

În acest context, Clubul GreenImpact TITANII Lupeni, format din 8 membri de gimnaziu și liceu și coordonat de liderii IMPACT prof. Bozea Violeta și prof. consilier școlar Mircea Adrian, organizează Ziua Națională IMPACT, o zi plină de emoții și sentimente de dăruire, cu activități pentru mici și mari, în care participanții sunt provocați să descopere lucruri de valoare din comunitatea locală, să se distreze și să se bucure de ceea ce pot oferi niște copii frumoși.

Evenimentul va avea loc chiar în data de 1 iunie 2019, în Parcul Copiilor de la CAP Lupeni, începând cu orele 11. Acesta va debuta cu concursul intitulat „Descoperă comoara ascunsă”, în care se pot înscrie grupuri de cel puțin 3 persoane. Tot aici, la standul Impact, voluntarii vor demonstra cum se păstrează unele tradiții locale.

„Este prima dată când vocea voluntarilor IMPACT se unește la nivel național printr-o acțiune la unison. FII VOLUNTAR! Asta vrem să le spunem oamenilor. Nimic nu este mai frumos decât a fi alături de alții, atunci când aceștia par să rătăcească”, spune prof. consilier școlar Mircea Adrian.

„Am văzut schimbări atât de frumoase în copiii care vin la club: sunt mai îndrăzneți, au început să ia atitudine când văd nedreptate, sunt mai deschiși și mai preocupați de propria lor comunitate, vor să facă ceva pentru comunitatea lor”, arată, la rândul său,prof. Bozea Violeta.

Aceștia, în calitate de lideri ai Clubului Impact Titanii consideră că este nevoie de tot mai mulți tineri care să se implice la nivelul comunității și să dezvolte inițiative cetățenești.

Clubul GreenImpact TITANII Lupeni, găzduit de Liceul Teoretic „Mircea Eliade” – Școala Gimnazială Nr. 2 Lupeni, a derulat până în prezent alte două proiecte mari: „Retezat… la apusul minei Bărbăteni” (iulie 2018) prin care voluntarii au pus în valoare frumusețea peisajului și valorile locale – mineritul, pe locul fostei mine Bărbăteni; și „Vii turist, pleci momârlan” (februarie 2019) – o șezătoare tradițională momârlănească în Straja destinată turiștilor, cu dans, cântec, ateliere de cusut și gravat în lemn, gustări tradiționale. Voluntarii clubului promovează necontenit tradițiile locale, implicându-se în organizarea „Alergatului prescurii” (aprilie 2019), o tradiție momârlănească de zeci de ani în rândul momârlanilor, a treia zi de Paște.

Acest club face parte din rețeaua națională de Cluburi IMPACT a Fundației Noi Orizonturi. La nivel național și internațional peste 150 de cluburi IMPACT fac parte din rețeaua națională, în timp ce peste 500 de cluburi sunt deschise în 24 de țări din Europa, America, Asia sau Africa. Tinerii și profesorii din cadrul cluburilor se întâlnesc săptămânal pentru a dezvolta proiecte în folosul comunității. Printre abilitățile dezvoltate se numără antreprenoriatul, gândirea critică, valori proprii, iar învățarea este interactivă și conectată la realitate.

Ziua Naţională IMPACT face parte din proiectul „Vocea mea contează! Tinerii- liderii schimbării în Agenda 2030” implementat de Fundaţia Noi Orizonturi şi finanţat prin proiectul “Towards open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019-2021, co-finanțat de Uniunea Europeană și implementat de organizația Fingo din Finlanda, în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare – FOND (România), platforma CROSOL (Croația) și Confederația Europeană de ONG-uri pentru dezvoltare – CONCORD.