Ceremonii cu dublă semnificație la Uricani, în sfânta zi de Înălțare a Domnului

Home Cultură Ceremonii cu dublă semnificație la Uricani, în sfânta zi de Înălțare a Domnului
Ceremonii cu dublă semnificație la Uricani, în sfânta zi de Înălțare a Domnului

Ceremoniile prilejuite de marcarea Zilei Eroilor la Uricani au adus astăzi un număr însemnat de oameni în curtea Sfintei Biserici ce poartă hramul ”Înălțării Domnului”, care este ridicată chiar în mijlocul Cimitirului Eroilor din oraș Uricani. Aici, în curtea sfântului lăcaş, s-au adunat, ca în fiecare an, numeroși credincioși pentru a participa la slujba religioasă oficiată de părintele Petrache Creţu, dar şi pentru a participa la ceremoniile prilejuite de Ziua Eroilor Neamului.

Comunitatea locală din Uricani trăiește, an de an, cu sentimente amestecate, Ziua Eroilor. Odată cu tristețe, pentru că această zi amintește de momentele dureroase ale istoriei locale care au generat jertfa multora dintre fiii acestor locuri care au pierit în Marele Război, în luptele de pe muntele Tulișa sau în adâncul pământului, în dureroasele tragedii ale accidentelor miniere. Pe de altă parte, uricănenii trăiesc această zi și cu bucuria că sfânta sărbătoare a Înălțării Domnului constituie și praznicul de hram al vechii Biserici Ortodoxe din localitate.

Aceste sentimente s-au regăsit astăzi și în sufletele celor care au ținut să fie prezenți la la slujba de hram oficiată de soborul de preoți condus de părintele protopop Petrache Crețu, dar și pentru a participa la ceremoniile dedicate Zilei Eroilor Neamului, organizate de Primăria și Consiliul local Uricani. Ca de fiecare dată, primarul Dănuţ Buhăescu şi un număr însemnat de consilieri locali s-au alăturat sutelor de cetățeni care și-au comemorat eroii din comunitatea Uricaniului.

”Este mai mult decât o onoare pentru noi, cetățenii orașului Uricani, ca în fiecare an să ne întâlnim în sfânta zi a Înălțării Domnului Nostru Isus Hristos, pentru a marca pe de o parte hramul bisericii noastre ortodoxe din Uricani, dar și pentru a-i omagia pe cei care și în împrejurimile orașului nostru au căzut martiri în luptele din Războiul pentru Reîntregire. Este o zi însemnată pentru noi, cu semnificaţie atât religioasă cât și istorică. Este ziua în care la 40 de zile după Sfintele Paști, sărbătorim Înălţarea Domnului, prilej cu care transmit tuturor urarea creștinească „Hristos S-a înălțat!”. De asemenea, astăzi gândurile noastre se îndreaptă spre eroii neamului, căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate, pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Dumnezeu să îi odihnească pe eroii Neamului Românesc! HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT !!!”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

În cadrul ceremoniilor dedicate Zilei Eroilor la Uricani, la monumentul ridicat în memoria acestora în Cimitirul din localitate au fost depuse coroane de flori din partea autorităților locale precum și și a unor membri de seamă ai comunității locale. De asemenea, un grupo de tineri din cadrul ansamblurilor folclorice ale Casei de Cultură din Uricani au prezentat un frumos moment artistic.