Dacian Cioloș va conduce cel de-al treilea grup politic din noul Parlament European

Home Politică Dacian Cioloș va conduce cel de-al treilea grup politic din noul Parlament European

Noul grup politic constituit în Parlamentul European, după alegerile din 26 mai, de către partidele și alianțele politice En Marche, ALDE și USR-PLUS va fi condus de către europarlamentarul român Dacian Cioloș. Dacian Cioloș a obținut 64 de voturi și a concurat pentru această funcție cu eurodeputatul olandez Sophie in’ t Veld, o veterană a grupului ALDE, însă a pornit ca favorit pentru această poziție în condițiile în care și-a securizat susținerea delegației președintelui francez, precum și sprijin din partea eurodeputaților liberali din Spania, Germania sau Olanda.

Acesta devine astfel primul român care va deține poziția de lider al unui mare grup politic european, Renew Europe, aceasta fiind considerată de altfel cea mai înaltă poziţie ocupată vreodată în sistemul UE de un român. Fost comisar european pentru agricultură și fost premier al României, Dacian Cioloș va ocupa poziția de lider al noului grup politic european Renew Europe, al treilea mare grup politic din noul Parlament European, cu 108 eurodeputați aleși în scrutinul din 26 mai.

”Președinția grupului Renew Europe e doar un pas în construcția politică pe care am gândit-o în ultimii doi ani. E un pas important, dar e doar începutul proiectului nostru. Am dovedit că merităm încredere la alegerile din 26 mai, am dovedit că suntem parte integrantă a forțelor politice relevante ale Europei. Vom continua să aducem cât mai mult din Europa în România prin activitatea noastră la Bruxelles și în cabinetele de europarlamentari pe care le vom deschide în toată țara. Acum trecem la pasul următor și începem construcția politică internă prin care să le oferim cetățenilor români un viitor așa cum îl merită”, a scris Cioloș, pe Facebook.