Experiențele Erasmus+ trăite din plin în Europa de elevi ai Liceului Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni

Home Educație Experiențele Erasmus+ trăite din plin în Europa de elevi ai Liceului Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni
Experiențele Erasmus+ trăite din plin în Europa de elevi ai Liceului Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni

Prezența proiectelor Erasmus+ în cadrul liceului Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” Lupeni datează de ani buni, astfel că a devenit ceva normal pentru elevi să-și îmbogățească cultura și  să afle lucruri noi într-un mod relaxant și natural, orele de curs fiind înlocuite cu activități practice de învățare și descoperire. Pentru cei ce nu știu, proiectele Erasmus+ sunt o serie de proiecte europene în care accentul se pune pe schimbul de experiență și de cunoștințe între elevii din diferite țări.

Un nou proiectul de aceste fel se află în plină desfășurare în cadrul acestei unități educaționale. El poartă numele ”Four Seasons in the Sky” și are ca temă principală astronomia. Acest proiect le oferă elevilor – printre alte lucruri- posibilitatea de a vizita țări precum Polonia, Portugalia, Italia, Grecia și Republica Cehă.

Din luna septembrie a anului 2018 elevii Liceului Teoretic ”Mircea Eliade” Lupeni au început activitățile de pregătire a materialelor necesare proiectului. Aceștia au participat  la un concurs de creație grafică pentru popularizarea și etichetarea proiectului. Au fost realizate un logo, un poster de promovare si un film de prezentare a unui astronom român. Mai apoi, în perioada 3-10 Noiembrie 2018, in orasul Koszalin din Polonia, a avut loc prima deplasare din cadrul Proiectului Erasmus+ ”Four Seasons in the Sky”.

În urma unei selecții pe baza punctajului obținut în cadrul concursului, patru elevi (Ema Ursu, Coroian Georgia, Lungu Claudiu, Alexa Adina) însoțiți de doi profesori (Artur Braiț, Daniel Ianoși) au participat la această mobilitate.

”Prima zi petrecută în liceul I LICEUM OGOLNOKSZTALCACE IM. ST. DUBOIS a început cu festivitatea de deschidere, în care fiecare echipă și-a prezentat liceul și orașul de proveniență. Printre alte activități interesante, am avut parte și de un tur al orașului Koszalin, vizitând principalele obiective turistice. În cea de-a doua zi am participat la prezentările realizate de elevi, prezentări despre astronomii faimoși din țara fiecăruia. O altă activitate importantă a fost elaborarea unui dicționar cu termeni astronomici de bază în cele șase limbi ale țărilor participante la proiect. După încheierea activităților oficiale, am mers împreună cu gazdele noastre la o sală de jocuri unde am jucat bowling”, se arată într-un material informativ, primit la redacție, referitor la această mobilitate.

În timpul vizitei delegației din Lupeni în Polonia, gazdele au sărbătorit 100 de ani de la obținerea independenței iar într-una din zile s-a organizat pentru aceștia o seară festivă tipic poloneză. Alte două excursii pline de farmec au mai figurat pe agenda evenimentului. Prima a avut loc în Toruń, orașul natal al astronomului polonez Nicolaus Copernic. Printre multele locuri vizitate, elevii au ajuns și la Planetariul din Toruń. Aici au avut parte de o simulare a unei excursii pe Planeta Marte, de vizionarea unui film despre Sistemul Solar și au acumulat cunoștințe noi cu ajutorul unor experimente legate de fizică și geologie. Și tot aici a avut loc o degustare de turtă dulce având în vedere că aceasta este un simbol al orașului Toruń.

În ultima zi a deplasării, delegații din țările participante la această mobilitate au avut parte de o excursie în orașul naval Darłowo. Aici a fost vizitată baza aeriană a Forțelor Navale Poloneze și portul de la Marea Baltică. Tot aici, un moment mai special l-a reprezentat o petrecere surpriză organizată pentru Adina Alexa, care a împlinit vârsta de 18 ani.

”Cred ca toți suntem de părere că această experiență este una de neuitat. Am învățat multe despre Polonia, despre modul de învățare în școli, am legat prietenii frumoase și recomandăm tuturor colegilor noștri să participe într-un astfel de schimb de experiență în anii următori ai proiectului”, mai informează coordonatorii proiectului.