Primarul Petroșaniului în dialog cu Primul Ministru, în cadrul ARA

Mai mulți primari de municipii, reuniți în Asociația Municipiilor din România, au avut în cursul zilei de miercuri, 19 iunie 2019, o întâlnire de lucru la Guvern, cu Primul-Ministru Viorica Dăncilă. La eveniment a fost prezent și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, care este membru în Comitetul Director al AMR.

Acesta a precizat că, în cadrul discuțiilor, au fost abordate mai multe teme de interes pentru administrațiile locale din România. ”Am participat, împreună cu o delegație a Asociației Municipiilor din România, la o discuție constructivă cu doamna premier Viorica Dăncilă, discuție legată de rectificarea bugetară, dar în special rectificarea bugetelor administrațiilor locale”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociației Municipiuilor din Petroșani, pe agenda întâlnirii s-au aflat subiecte legate de:

  • Reglementarea compensarii pierderilor pe care APL le inregistreaza in lunile ianuarie-martie, perioada in care au fost alocate cote de 41,75% in loc de 60%.
  • Alocarea de resurse financiare prin rectificarea bugetara astfel incat sa se pastreze capacitatea financiara a bugetelor locale cel putin la nivelul anului 2017. 
  • Susținerea finanțării sistemelor de termoficare centralizată în iarna 2019/2020 și efectuarea de demersuri pentru ca bugetul UE 2021-2027 să prevadă linie de finanțare pentru modernizarea sistemelor de termoficare centralizată. 
  • Planificarea de catre Ministerul Finanțelor Publice , în perioada următoare, a unor întâlniri punctuale cu primarii din unitățile administrativ-teritoriale care înregistrează deficite de finanțare în anul 2019 pentru analiza concretă a situației cu care se confruntă respectivele municipii și a identifica posibilele măsuri pentru soluționarea problemelor. 
  • Aprobarea CFPL cu includerea in acest act normativ a cotelor din IV ce revin APL, in procent fix si garantat pe 7 ani, pentru a se asigura astfel predictibilitate in stabilirea bugetelor locale anuale si multianuale si punerea in acord cu practica Comisiei Europene.

Primarul Tiberiu Iacob Ridzi precizează că urmare a discuțiilor de la Guvern s-a convenit asupra compensării pierderilor înregistrate de municipii pe lunile ianuarie – martie 2019.

În cadrul întâlnirii au fost aduse în discuție și aprobarea urgenta a Codului Administrativ și situația arieratelor, teme ce urmează a fi evaluate de către Guvern și dezbătute în cadrul unei întâlniri viitoare, în care fiecare municipiu va prezenta problemele specifice cu care se confruntă.