Pensionarul Petre Lungoci atrage atenția Primului Ministru asupra unor anomalii din noua Lege a Pensiilor

Home Economie Pensionarul Petre Lungoci atrage atenția Primului Ministru asupra unor anomalii din noua Lege a Pensiilor
Pensionarul Petre Lungoci atrage atenția Primului Ministru asupra unor anomalii din noua Lege a Pensiilor

În atenția Doamnei Viorica Dăncilă, Premierul României,

Stimată Doamnă Prim-Ministru, sunt un cetățean al acestei țării, pensionar miner, membru al asociației Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului (LPMVJ), care, pe parcursul ultimelor nouă luni am adresat scrisori deschise, susținute de LPMVJ, fostului ministru al muncii, doamnei Lia Olguța Vasilescu, dvs, comisiilor de muncă din cadrul parlamentului, actualului ministru al muncii, dl. Marius Budăi, scrisori în care am făcut propuneri, amendamente la proiectul noii legi a pensiilor, în speranța că vor fi analizate cu atenție și trimise specialiștilor din cadrul ministerului muncii și justiției sociale pentru a fi puse în textul noii legi a pensiilor. Toate aceste demersuri a fost ignorate de către toți cei cărora m-am adresat, prin faptul că până acum nu am primit niciun răspuns.

Problemele la care am făcut referire, în demersurile mele, sunt cele cu privire la menținerea inechităților în sistemul de pensii, în ciuda faptului că, până nu demult, fostul ministru al muncii, doamna Lia Olguța Vasilescu, vorbea cu patimă despre înlăturarea acestora, printr-o atitudine populistă preluată și de către actualul ministru al muncii dl. Marius Budăi, care, la fel de pătimaș, invocă în permanență în spațiul public expresia  „grija pentru părinții și bunicii noștri”.

Raportându-mă la grupele de muncă, am prezentat nedreptatea care se va face din nou asupra pensionarilor grupei I/ condiții speciale de muncă, simulând o pensie calculată prin actuala formulă de calcul cât și prin noua formulă de calcul, printr-un exemplu pe care îl voi reitera mai jos, nu înainte de arăta unele prevederi din noua lege a pensiilor referitoare la calculul pensiilor:

Art. 85 – (1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

 Art. 86 – (1) Valoarea punctului de referință prevăzută la art. 85 alin. (1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.

(2) Valorile punctului de pensie sunt următoarele:

  1. a) la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei;
  2. b) la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;
  3. c) la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei;

(3) La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință se stabileşte în cuantum fix și este de 75 lei.

(4) Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 septembrie a fiecărui an în care se face majorarea și comunicat de Institutul Național de Statistică

Respectând actuală formulă de calcul a pensiilor din legea în vigoare cât și prevederile, menționate mai sus, din noua lege a pensiilor, pentru a se înțelege cât mai clar despre ce este vorba, urmaeză să prezint, așa cum am spus, calculul pensiei unui asigurat care și-a desfășurat activitatea în grupa I/ condiții speciale de muncă:

pensia calculată prin actuala formulă de calcul:

– 1 septembrie 2020 – 31 august 2021, ultima perioadă când se calculează pensiile prin actuala formulă de calcul
puncte realizate, să zicem 60
punctaj: 60:20(stagiul complet de cotizare) = 3
valoarea punctului de pensie : 1775 lei
pensia : 3 X 1775 = 5325 lei

pensia calculată prin noua formulă de calcul
– 1 septembrie 2021 – 31 decembrie 2021
puncte realizate, aceleași, 60
valoarea punctului de referință (vpr) = 75 și reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie, 1875 lei, și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25, adică începând cu 1 septembrie 2021, stagiul de cotizare e stabilit ca fiind același pentru toți pensionarii indiferent de grupa în care au lucrat
prin urmare, pensia va fi: 60 X 75 = 4500 lei.

Acum să facem calculul pensiei, în situația păstrării actualei formule de calcul, pentru aceeași perioadă 1 septembrie 2021 – 31 decembrie 2021 când valoarea punctului de pensie este prevăzută la 1875 lei:

puncte realizate aceleași 60

punctaj: 60: 20(stagiul complet de cotizare) = 3;

valoarea punctului de pensie: 1875 lei;

pensia 3 X 1875 = 5625 lei

Se observă clar că diferența devine destul de mare, între pensia de 5625 lei (calculată prin actuala formulă de calcul) și pensia de 4500 lei (calculată prin noua formulă de calcul). Așadar, exemplul relevă, fără echivoc, faptul că noua formulă de calcul este nedreapta, se poate spune discriminatorie, inventata, voalat, cu scopul de a elimina grupele de muncă, vizând în principal pensionarii din grupa I/condiții speciale de muncă.

În România, pensiile, nu mă refer la cele speciale, sunt foarte mici și nimeni nu este împotriva majorării lor, dar totul trebuie făcut în mod echilibrat pentru toate categoriile de pensionari și nu potrivit vorbei din popor: „pentru unii mumă, pentru alții ciumă”

Pentru orice guvern, este meritoriu ca majorările cele mai mari de pensii să fie făcute celor ce reprezintă cel mai mare procent din numărul pensionarilor, respectiv celor din categoria condiții normale de muncă. Pensiile acestora pot fi majorate și prin împărțirea numărului de puncte la 25 în loc de 30 sau 35 și se obține un punctaj mediu mai mare, punctaj care înmulțit cu valoarea punctului de pensie rezultă majorarea pensiei în aceeași mărime precum în situația aplicării noii formule de calcul.

Astfel, prin această varianta (alternativa) expusă mai sus, se păstrează punctajul mediu anual (cel înscris în prezent pe cuponul de pensie) pentru a fi luat în calcul, menținând actuala formulă de calcul, fără a mai fi nevoie de o „formulă pe care noi am reușit să o găsim” așa cum se exprima ministru muncii, doamna Olguța Vasilescu, formulă ce „violează” un drept, câștigat prin lege, al  pensionarilor care și-au desfășurat activitatea în condiții grele de muncă.

Cât de mizerabil este faptul să știi dinainte că zeci de mii de pensii nu se vor majora, după care să vii și să invoci amăgitoarea prevedere referitoare la situația în care, în urma recalculării, rezultă o pensie mai mică decât cea în plată, se menține pensia în plată.

Majorarea anuală a pensiilor, potrivit art. 86 (4), este ambiguă, asemănătoare cu cea introdusă de regimul Băsescu-Boc- Roberta Anastase prin art.102 din actuala lege 263/2010, care a dus la sărăcirea pensionarilor, generând interpretări în calculul pensiilor, modificându-le în funcție de guvernul aflat la putere.

Pentru evitarea unor astfel de situații, în demersurile mele, am propus să fie stabilită, prin lege, o simplă, sigură și stabilă formulă de calcul, pentru toate categoriile de pensii, ca fiind: înmulțirea punctajului (înscris pe cuponul de pensie) cu valoarea punctului de pensie care trebuie să reprezinte un anumit procent rezonabil, menționat în lege, dintr-un indicator, și anume, cel al salariului mediu brut pe economie, situație în care s-ar evita interpretările, privind majorarea anuală a pensiilor, în funcție de guvernul aflat la putere

În concluzie, din septembrie 2021, pensiile celor din grupa I/condiții speciale de muncă NU se vor majora, fiind singura categorie care nu va beneficia de vreo majorare a pensiilor, în schimb va „beneficia” de majorarea stagiului de cotizare de la 20 ani (obținut prin lege) la 25 de ani, „majorare” ce va diminua pensiile prin împărțirea numărului total de puncte la 25 în loc de 20, situație când deciziile de pensii emise prin legea 155/2016 și cele emise prin amăgitoarea Lege 221/2018 vor deveni istorie, dar și cadouri „otrăvite” ca efect al aplicării noii formule de calcul, „găsită” de ministerul muncii și și culmea și al justiției sociale, minister cu care se vor lupta din nou în instanțele de judecată cei nedreptățiți, bineînțeles, cei care nu vor părăsi sistemul pe cale naturală.

Batjocura asupra acestor categorii de pensionari este evidentă, devenind un joc distractiv (gen „alba-neagra”) pentru unii de la putere care își închipuie că ne vor păcăli la infinit.

Stimată Doamnă Prim-Ministru, sentimentul de încredere pe care îl am față de dvs. m-a determinat să mă adresez prin acest memoriu, în speranța, că veți împiedica o nouă nedreptate ce se încercă a se face asupra acestei categori de pensionari ai grupei I/ condiții grele de muncă.

Cu deosebită considerație,

Petre LUNGOCI,