Expozanții Salonului Național de Artă Fotografică 2019 de la Vulcan au fost distinși cu ”Meritul Cultural”

Home Cultură Expozanții Salonului Național de Artă Fotografică 2019 de la Vulcan au fost distinși cu ”Meritul Cultural”
Expozanții Salonului Național de Artă Fotografică 2019 de la Vulcan au fost distinși cu ”Meritul Cultural”

După o pauză de 34 de ani, programul cultural al ”Nedeii Vulcănene” a inclus din nou un Salon Național de Artă Fotografică. Organizat cu sprijinul Asociației Naționale a Artiștilor Fotografi, prin mijlocirea artistului fotograf internațional Francis Nemeth – cetățean de onoare al municipiului Vulcan, Salonul Național de Artă Fotografică de la Vulcan găzduiește 51 dintre cele mai frumoase fotografii reunite în cadrul expoziției naționale ”Esențe 2018”, colecția de fotografii artistice alcătuită de Rucsandra Călin, cuprinzând lucrări realizate de: Adela Rusu, Adrian Stoica, Armand Beraru, Arpad Zoltan Barra, Bogdan Lucian, Bogdan Negoiță, Claudiu Nețoiu, Constantin Iftincă, Codruța Georgescu, Cristian Martinaș, Csaba Balasi, Domokos Incze, Doru Fădoraș, Dragoș Georgescu, Dumitru Hristenco, Erno Pakot, Eugen Negrea, Fabian Călin, Flavian Săvescu, Florica Jianu, Francisc Nemeth, Gabriel Stanciu, Gelu Stan, Grigore Roibu, Hatszegi Csaba, Incze Laszlo, Ioan Ciobotaru, Iosif Vajnar, Kinga Botond, Livia Corcoveanu, Mândru Cantemir, Marcel Eremia, Marian Plaino, Mihai Andrieș, Mircea Albu, Mircea Octavian Boran, Nelu Scripciuc, Nicolae Zărnescu, Nicolae Dumitru Vlădulescu, Ovi.D. Pop, Ovidiu Gabor, Petre Dalea, Roland Voinescu, Romeo Cătălin Călugăru, Rucasandra Călin, Silvana Retter, Simion Octavian, Tarquinius Vădeanu, Teodor Radu Pantea, Valentina Stan, Zsolt Biklafvi și Zsigmond Bathori.

Vernisajul a avut loc joi, 27 iunie 2019, la Cinematograful din Vulcan, în prezența unora dintre artiștii expozanți, veniți din Hunedoara, Deva, Baia de Aramă și din alte colțuri ale țării, pentru a fi alături de maestrul Francisc Nemeth, cel căruia Vulcanul îi datorează însăși istoria apreciatelor Saloane Naționale de Artă Fotografică, al căror debut este consemnat în anul 1979. La 40 de ani distanță, 51 de fotografii artistice de excepție pot fi admirate de publicul vulcănean dar și de iubitorii artei fotografice din Valea Jiului în următoarele două săptămâni, în care expoziția ”Esențe 2018” va mai rămâne în această localitate.

La vernisaj, în rândul iubitorilor acestui prețios act artistic pe care-l oferă fotografia artistică, s-au numărat și oficialități ale municipiului, de la primarul Gheorghe Ile și primarul Cristian Merișanu, până la consilierii locali Pompiliu Barbu, Vasile Pop și Florin Govor.

Discursurile ținute cu această ocazie au oferit auditoriului informații savuroase despre creșterea și descreșterea activității Clubului Foto din municipiul Vulcan, inițiat și păstorit cu pasiune de Francisc Nemeth, dar și despre prezentul și viitorul acestei pasiuni în rândul vulcănenilor. ”Salut cu bucurie organizarea acestui nou Salon de artă fotografică, la 4 decenii de la debutul unui eveniment de acest fel care a avut loc tot sub semnul Nedeii Vulcănene și tot cu concursul distinsului nostru concitadin Francisc Nemeth. Tot ceea ce vedem expus în această expoziție, demonstrează că arta fotografică înnobilează imaginea unei simple fotografii și face diferența între ceea ce, în general, înțeleg oamenii printr-o poză și ceea ce este o fotografie artistică. Îl felicit pe Francisc Nemeth pentru toate realizările sale în domeniul artei fotografice, realizări cu care ne mândrim cu toții, așa cum vreau să-l felicit pe tânărul nostru concitadin Sergiu Vințan, a cărui expoziție am avut ocazia să o găzduim în luna iunie tot aici, la galeria de artă de la Cinematograf, pentru că a demonstrat că poate prelua cu succes ștafeta de la maestrul fotograf Nemeth”, a declarat primarul Gheorghe Ile.

Cu ocazia deschiderii expoziției, Francisc Nemeth a fost mandatat să-i ofere primarului municipiului Vulcan, din partea Asociației Artiștilor Fotografi din România, titlul de Membru de Onoare al asociației, pentru sprijinul acordat în susținerea artei fotografice. la rândul său, primarul Gheorghe Ile a conferit, în numele Primăriei și Consiliului Local al municipiului Vulcan, artiștilor fotografi expozanți în cadrul Salonului Național de Artă Fotografică de la Vulcan,  diploma de excelență ”MERITUL CULTURAL” acordată sub egida ediției a 47-a a Nedeii Vulcănene.