Valeriu Butulescu duce ”Hergelia albastră” pe scena Teatrului din Cahul (Republica Moldova) în cinstea aniversării Centenarului I.D. Sîrbu

Home Cultură Valeriu Butulescu duce ”Hergelia albastră” pe scena Teatrului din Cahul (Republica Moldova) în cinstea aniversării Centenarului I.D. Sîrbu

Pe 30 iunie, pe scena Teatrului “Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul are loc o nouă premieră a piesei ”Herghelia albastră” (”Forţa Imaginaţiei”) o piesă a lui Valeriu Butulescu, nominalizată cândva la titlul de “Cea mai bună piesă românească a anului” (2009), la Gala Premiilor UNITER! Aceasta este una dintre cele mai jucate piese din creația dramaturgică a autorului, în afară de scenele româneşti, aceasta însufleţind spectatori din Grecia (Atena, Salonic), Bulgaria (Plovdiv) Acum e rândul publicului din Republica Moldova.

Valeriu Butulescu recunoaște că “Forţa Imaginaţiei” este una din piesele sale cele mai dragi. Domnia sa ne-a vorbit despre felul în care, după prezentarea unei alte piese celebre din creația sa, ”Insula Femeilor”, tot la Teatrul “Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, într-un dialog amical cu regizorul teatrului moldav, s-a născut ideea acestei noi premiere de teatru în Republica Moldova. Pe regizorul spectacolului din teatrul moldav (Gheorghe Mândru) îl cunosc din aprilie, când a montat cu succes (într-o excepţională şi modernă viziune) o altă piesă a mea, Insula femeilor! Atunci am stabilit şi această nouă premieră, negociind cu domnia sa titlul spectacolului! Domnul Mândru mi-a spus că în loc de Herghelia albastră (trimitere la UE), ar prefera să-i spunem “Hergelia roşie”, ca o aluzie clară la Moscova. Am râs amândoi. Am spus că nu-mi place să-mi revopsesc caii, pe criterii geo-politice! Am găsit împreună o cale de compromis! Herghelia nu va fi, nici albastră, nici roşie! Va fi doar “Herghelia”! Spectatorii să şi-o coloreze cum vor, în funcţie de “Forţa Imaginaţiei” de care dispun. Şi aşa a rămas! Herghelia!”, ne destăinuie maestrul Valeriu Butulescu.

Acesta arată că piesa evocă coşmarul existenţial al unui dramaturg, bântuit de idealuri, trezit la realitatea cruntă de duşul rece al ideologiei, strivit de ambiţiile propriilor sale personaje. ”Se potriveşte în bună măsură cu traectoria biografică a scriitorului I.D. Sîrbu. Motiv pentru care am hotârât ca premiera de la Cahul (din 30 iunie) să fie dedicată memoriei scriitorului centenar al Văii Jiului! Am trista bănuială că teatrul de dincolo de Prut este singura scenă din afara României, pe care se celebrează (dramaturgic) acest centenar”, a mai spus Valeriu Butulescu.

De altfel, pentru a fi prezent la premiera piesei ”Herghelia albastră” de la Cahul, scriitorul Valeriu Butulescua trebuit să-și calce pe inimă și să refuza invitația lansată de Teatrul ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani de a vorbi despre marele scriitor Ion Dezideriu Sârbu (pe care Butulescu l-a cunoscut personal) la festivitatea de dezvelire a bustului acestuia în foaierul teatrului din Petroșani, cu ocazia Centenarului Sîrbu, care are loc în aceste zile în Valea Jiului. ”Ca să nu fiu acuzat de egoism meschin (şi de neglijenţă în serviciu), vă mai fac o confesiune. Una strict confidenţială. Pe 29 septembrie 2019, pe scena Teatrului Dramatic “I.D. Sîrbu” din Petroşani, va avea loc premiera absolută a noii mele piese “Procesul”, dedicată complicatului destin al acestui scriitor, de la moartea căruia se împlinesc în septembrie treizeci de ani”, ne-a declarat maestrul Valeriu Butulescu.