”Legea Resmeriță” a fost promulgată. Minerii se pot pensiona la 45 de ani și 15 ani vechime în subteran.

”Legea Resmeriță”, o inițiativă legislativă unică la nivel european, inițiată de senatorul PSD Cristian Resmeriță și adoptată de Parlamentul României a fost promulgată astăzi de Președintele României, fapt care crează cadrul legal pentru a intra în vigoare și pentru putea fi aplicată. Aceasta crează cadrul legislativ pentru ca angajații din sectorul minier să poată beneficia de reducerea stagiului minim de cotizare necesar ieșirii la pensie, de la 20 de ani la 15 ani, pentru angajații exploatărilor miniere care se închid ca urmare a înțelegerii dintre statul român și Comisia Europeană.

”Legea Resmeriță”, susținută și de alți deputați și senatori social-democrați a fost votată în unanimitate la Camera Deputaților, în unanimitate. Potrivit actului normativ, prin modificarea art.56 alin (1) litera a) din Legea 155/2016, propusă de senatorul Cristian Resmeriță, salariații din sectorul minier care au vârsta de minim 45 de ani și o vechime în locurile de muncă prevăzute de art.30, aliniat 1, litera a) pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 20 de ani, acest paragraf se completează cu o nouă prevedere, potrivit căreia condiția stagiului minim de activitate în aceste locuri de muncă se reduce la 15 ani, în cazul în care activitatea minieră încetează ca urmare a obligațiilor pe care și le asumă statul român în negocierile cu Comisia Europeană.

”Salut decizia Președintelui României, care a promulgat această lege care vine în sprijinul minerilor, în situațiile în care procesul de închidere al minelor va continua în țara noastră. Prin această inițiativă legislativă am reușit să obținem o decizie istorică, unică nu doar la noi, ci în toată Uniunea Europeană, prin care perioada minimă lucrată în subteran SCADE la 15 ani pentru angajații de la exploatările miniere care se închid ca urmare a înțelegerii dintre statul român și Comisia Europeană. Cred că o astfel de lege era absolut necesară și ea va asigura o protecție socială pentru mineri acolo unde, ca urmare a acestor decizii asumate de țara noastră, în înțelegerile de la nivel european, se închid mine”, explică senatorul Cristian Resmeriță.

Senatorul Resmeriță arată că de această prevedere vor beneficia, spre exemplu, angajații de la E.M. Lupeni și E.M Lonea, care se află pe un program de închidere, precum și toți toți angajații S.N.I.M., respectiv cei care lucrează la E.M. Uricani și E.M. Paroșeni. De ”Legea Resmeriță” pot beneficia însă și angajații E.M Vulcan și E.M.Livezeni, dacă îndeplinesc noile condiții și se transferă la una din exploatările miniere care se află pe programul de închidere. Din păcate, chiar dacă inițiatorul legii și-a propus ca de aceste prevederi să poată beneficia, retroactiv, și cei care deja au fost disponibilizați ca urmare a restructurărilor din minerit, acest lucru nu a putut fi obținut, deoarece ar fi condus la neconstituționalitate și legea ar fi fost, categoric, respinsă.

”Mă bucur că atât colegii mei parlamentari, cât și Guvernul României și Președinția au înțeles că necesitatea acestei legi nu reprezintă un moft, ci ține cont de situația economică-socială din zonele miniere, dar și de faptul că închiderea minelor implică nevoia unei protecții sociale pentru acei salariați care sunt concediați ca urmare a unor decizii luate în baza negocierilor statului cu Comisia Europeană prin care s-au stabilit termene limită pentru funcționarea industriei carbonifere”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

”Legea Resmeriță” urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, dată de la care ea poate fi aplicată.