Polisportivul Avram Iancu a avut parte de audiență maximă la Petroșani, la prima lansare a cărții sale ”Schimbarea ești tu !”

Home Cultură Polisportivul Avram Iancu a avut parte de audiență maximă la Petroșani, la prima lansare a cărții sale ”Schimbarea ești tu !”
Polisportivul Avram Iancu a avut parte de audiență maximă la Petroșani, la prima lansare a cărții sale ”Schimbarea ești tu !”

Sala de lectură a Bibliotecii Municipale din Petroșani a fost joi seara neîncăpătoare pentru toți cei care au dorit să participe la lansarea volumului de carte ”Schimbarea ești tu !” a apreciatului polisportiv Avram Iancu. Colegi, prieteni, suporteri sau fani ai lui Avram Iancu, dar și reprezentanți ai administrației locale de la Petroșani au ținut să-i fie aproape lui Avram Iancu într-un moment special, în care așa cum avea să precizeze responsabilul Bibliotecii Municipale din Petroșani, Delia Grosu, ”aventurile lui Avram Iancu se întorc ”acasă”, în rafturile Bibliotecii Municipale, acolo de unde au izvorât.”

Pentru că, aici, la Biblioteca Municipală, unde este locul de muncă al temerarului sportiv român Avram Iancu, s-au născut, inspirate din ”aventurile literare” ale celebrului Jules Verne, toate aventurile duse până la capăt de Avram Iancu. Toate cele 4 experiențe sportive trăite la maximă intensitate de Avram Iancu – traversarea înot a Canalului Mânecii, parcurgerea înot a Dunării, de la izvoare și până la vărsarea în Marea Neagră, ”cucerirea” Constantinopolului, tot înnot, a Mării Negre, de la Sulina la Istanbul și maratonul de la Cercul Polar din Canada – se regăsesc în paginile cărții ”Schimbarea ești tu !”, semnată de Avram Iancu. Dincolo de faptul că acest volum demonstrează că autorul este nu doar un excepțional sportiv, ci și un veritabil om de litere, cartea se dorește a fi un adevărat ”discurs motivațional” pentru toți românii care încă mai au îndoieli față de propriile lor puteri și față de realitatea dovedită de Avram Iancu, potrivit căreia ”ADN-ul românesc e cel mai puternic !”

Despre experiențele care au condus la scrierea acestei cărți au vorbit, la prezentarea oficială a cărții, lansată în premieră la Petroșani, nu doar autorul, ci și antrenorul său, prof. Ion Cordea. ”Eu am avut privilegiul de a-l cunoaște pe acest om deosebit de foarte mulți ani și l-am însoțit în parte din aventurile care sunt descrise în această carte. Aș putea spune chiar că am avut un rol în schimbarea despre care vorbește Avram în această captivantă lectură inspirată chiar din propriile sale experiențe. Ce pot să vă spun este că Avram Iancu, așa cum l-am cunoscut eu în perioada când a venit la sala de sport pentru a practica artele marțiale, s-a schimbat mult și a ajuns, prin propria sa voință, un adevărat Kyokushin”, a mărturisit prof. Ion Cordea.

Și autorul cărții, bibliotecarul Avram Iancu recunoaște că aventurile sale sportive din ultimii 6 ani l-au schimbat. ”Nu mai sunt Avram Iancu, cel de acum 6 ani. Sunt un alt om, mult mai puternic și, cred eu, mult mai înțelept, după toate aceste experiențe care mi-au schimbat viața. De aceea, am scris această carte ca un îndemn motivațional, călăuzit de două valori fundamentale: credință și curaj. Eu cred că, urmând exemplul Mântuitorului, orice om, dacă are credință și curaj poate să realizeze orice își propune, oricât ar fi de greu sau oricât ar fi de… imposibil. De aceea, cred cu tărie că schimbarea e în fiecare dintre noi. Trebuie doar să ne-o dorim, să avem credință și să avem curaj în a face tot ce ne-am propus”, spune Avram Iancu.

La evenimentul de la Biblioteca Municipală din Petroșani a participat și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi. Mai în glumă, mai în serios, acesta a precizat că și-a descoperit câteva puncte comune cu aventurierul Avram Iancu. ”Mi-am adus aminte că la prima noastră întâlnire, venise la mine cu o sticlă de vin, de ziua mea, ca să ciocnim un pahar, pentru că suntem născuți în aceeași zi. Eu am urmărit, ca orice român, cu maximă bucurie, toate aventurile sportive de mare succes ale lui Avram Iancu, mai ales că acestea au făcut o foarte bună ”reclamă” municipiului nostru și comunității noastre. Într-un fel, dacă-mi permiteți un spirit de glumă, cred că și eu am cunoscut multe din trăirile experimentate de Avram. Pentru că, de multe ori, calitatea de primar și administrația locală, în general, sunt o adevărată aventură. Îl felicit pe concitadinul nostru, care este și cetățean de onoare al Petroșaniului, atât pentru performanțele sale sportive, cât și pentru această performanță literară care, sunt convins, va fi sursă de inspirație pentru alți oameni și pentru tineri, în mod special”, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Înainte de a trece la autografe pe primele exemplare ale cărții ”Schimbarea ești tu !” cumpărate de petroșeneni, Avram Iancu a mulțumit tuturor celor care i-au fost alături, în echipa sa, în toate aventurile sportive, dar și tuturor românilor ale căror încurajări și gânduri bune l-au însoțit în drumul spre victorie, de fiecare dată. Așa cum a mulțumit și celor care, prin generoase sponsorizări, au contribuit esențial la toate expedițiile.

Aventurile lui Avram Iancu se întorc acum, odată cu autorul, la Bibliotecă. Grație unei firești donații a autorului, primele exemplare din tirajul generos al cărții ”Schimbarea ești tu!” scrisă de Avram Iancu vor sta la loc de cinste în rafturile Bibliotecii Municipale din Petroșani, unde toți copiii și toți iubitorii de lectură și de aventură sunt invitați să le citească. Celelalte vor lua drumul țării, în turneul de lansare de carte pe care-l va desfășura, în vara aceasta, Avram Iancu, în toată țara, peste tot unde acest lucru va fi dorit. Și, cu aceeași convingere cu care am crezut în succesul sportiv al lui Avram Iancu, suntem convinși că și aventurile sale literare vor avea un parcurs de succes, de-a lungul și de-a latul României și poate chiar dincolo de granițele țării.