Calabria descoperită de elevi și profesori de la Liceul ”Mircea Eliade” din Lupeni, într-un proiect Erasmus+

Home Educație Calabria descoperită de elevi și profesori de la Liceul ”Mircea Eliade” din Lupeni, într-un proiect Erasmus+
Calabria descoperită de elevi și profesori de la Liceul ”Mircea Eliade” din Lupeni, într-un proiect Erasmus+

O echipă de elevi și profesori din cadrul Liceului Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni au participat de curând la cea de-a treia mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ intitulat ”FOUR SEASONS IN THE SKY – (2018-1-PL01-KA229-050960_3). Activitățile acestei mobilități s-au desfășurat în principal în localitatea Cittanova din Italia, la sediul școlii partenere Liceo Scientifico Statale „Michele Guerrisi” Cittanova.

Au participat elevi și profesori din Italia, Grecia, Portugalia, Polonia, Republica Cehă, parteneri în acest proiect Erasmus+. Delegația română a fost formată din profesorii Andra Camelia și Ursu Cristina împreună cu elevii Szilveszter Andreea, Faur Mihai, Nagy Cristian și Brozba Roxana.  Pe durata mobilității elevii au fost cazați la familii ale elevilor italieni implicați în proiect.

Activitățile desfășurate în cadrul mobilității au vizat în principal: astronomia – tema proiectului, dar și alte teme interesante și atractive atât pentru elevi cât și pentru profesori. În prima zi petrecută în frumoasa regiune italiană Calabria, din sudul Italiei, delegații au fost întâmpinați de către  coordonatorul  proiectului și directorul școlii partenere Liceo Scientifico Statale „Michele Guerrisi” Cittanova. Aici, elevii au expus proiecte, tema vizată fiind prezentarea regiunilor în care sunt amplasate liceele implicate în proiect. Ulterior, toți participanții la activitate s-au deplasat la o sala de conferințe din localitate unde au luat parte la o prelegere susținută de astrofizicianul Lucia Votano cu titlul „Cum interpretăm semnalele din Univers?” De asemenea, elevii au participat la un atelier care a avut loc în Planetariumul școlii.

În următoarea zi din cadrul acestei mobilități europene, elevii și profesorii implicați în proiect au participat la diverse workshopuri, de un interes aparte bucurându-se prelegerea profesorului de  astrofizică Marina Trimarchi de la Universitatea din Messina (UNIME), care a vorbit despre fasciculele cosmice.

Din programul acestei deplasări nu au lipsit acțiunile de turism, fiind vizitată capitala regiunii, Reggio Calabria. Printre obiectivele turistice pe care elevii le-au putut admira aici se află Magna Graecia National Museum, Catedrala (Reggio Calabria Cathedral) și alte locuri de interes cultural. Scopul acestei activități de învățare a fost promovarea toleranței și a respectului pentru diversitatea culturală și religioasă.

În aceeași notă de interes, echipa proiectului a vizitat Grădina Botanică din Cittanova, bucurându-se astfel de specificul climatic al florei din zona Calabriei. De asemenea, participanții la proiect au admirat expoziții de artă organizate cu ocazia Zilei Artelor. În seria vizitelor întreprinse în frumoasa regiune a Calabriei, elevii din Lupeni au mai văzut orașul medieval Gerace, dar și alte orașe cu mare incărcătură istorică și culturală precum: Locri, Gioiosa, Siderno, orase așezate pe malul mării Ionice, importante așezăminte antice grecești.

Seria activităților educaționale s-a încheiat odată cu un alt workshop, în care elevii au avut de prezentat compoziții literare (poezii, eseuri) pe tema universului. Pentru toți participanții la această deplasare au fost acordate certificatele de participare la mobilitatea Erasmus+ din Cittanova, Italia.

Prof. Cristina Ursu