Start într-un nou proiect european al Universității din Petroșani, derulat în parteneriat cu Universitatea București

Home Educație Start într-un nou proiect european al Universității din Petroșani, derulat în parteneriat cu Universitatea București
Start într-un nou proiect european al Universității din Petroșani, derulat în parteneriat cu Universitatea București

Un nou proiect derulat pe fonduri europene a demarat marți, 30 iulie 2019, odată cu conferința de lansare care avut loc la Biblioteca Universității din Petroșani. Instituția academică din Valea Jiului este partener în acest proiect cu Universitatea din București, iar managerul de proiect – conf.univ.dr.ec. Claudia Isac – reprezintă Universitatea din Petroșani.

La conferința de lansare a proiectului ”EU – Antreprenor – Centru de Inovare Socială și Antreprenoriat Studențesc la Universitatea din Petroșani” au mai participat conf.univ.dr.ec. Codruța Dura – prorector al Universității din Petroșani, conf.univ.dr. Florentina Nițu și lector univ.dr. Alin Matei – reprezentanți ai Universității din București, cadre didactice de la cele două facultăți, studenți, mass-media.

Potrivit managerului de proiect, Claudia Isac proiectul ”EU – Antreprenor” își propune inițierea unui număr de 300 de stundeți de la Universitatea din Petroșani și altor 150 de la Universitatea București în antreprenoriat, prin studiu alternativ pe o perioadă de 24 de luni, în cadrul unei platforme online în care sunt prezentate cursuri diferite de cele cuprinse în planurile de învățământ impuse de ARACIS. ”Pe această platformă studenții vor avea 3 cursuri complementare, fiecare cu câte 14 module, acestea putând fi accesate chiar și printr-o aplicație de pe telefon. Deci un mediu de învățare nou, destul de atractiv pentru generațiile acestea de azi. Acest mediu de învățare va fi completat cu un mediu de învățare aplicativ, proiecte ce se vor derula în cadrul agenților economici, în parteneriat cu aceștia, ceea ce va însemna că studenții vor fi pregătiți pentru a-și pune în aplicare și a-și dezvolta propria afacere. Tot în această viziune avem un concurs de planuri de afaceri care se desfășoară între studenți, cele mai bune planuri de afaceri vor fi premiate cu o mobilitate în Grecia împreună cu studenții de la Universitatea din București, pentru a vizita și acolo centre economice și parteneri, vorbim de universități din Grecia. Deci, practic, ei își vor crește aceste competențe antreprenoriale, pe de-o parte, pentru a-și iniția pe viitor o afacere, iar pe de altă parte, pornind de la premiza că abilitățile antreprenoriale îi ajută, atunci ei vor avea șanse pe viitor și pe ceea ce se caută azi pe piața muncii”, explică conf.univ.dr.ec. Claudia Isac.

Aceasta a mai precizat că în grupul țintă al proiectului sunt cuprinse și 76 de cadre universitare de la cele două instituții academice partenere. ”Dezvoltăm două programe postuniversitare, speciale pentru cadrele didactice: manager de inovare socială și competențe antreprenoriale de  nivel avansat. Cadrele didactice nu se vor rezuma doar la aceste cursuri postuniversitare, ele vor avea și niște stagii de întâlniri și pregătire în cadrul agenților economici”, arată managerul de proiect Claudia Isac.

În plus, proiectul presupune și crearea unui Centru de Inovare Socială și Antreprenoriat Studențesc, care va fi și dotat și va rămâne în patrimoniul Universității din Petroșani și după finalizarea proiectului, pentru a fi utilizat în activitatea cu diverși parteneri din mediul economic.

”Ne interesează și la București și la Petroșani calitatea serviciilor educaționale, ne interesează formarea studenților, ne interesează formarea profesorilor, ne interesează să răspundem provocărilor pieței muncii și în general provocărilor vremii pe care le trăim”, a declarat Florentina Nițu, decan al Facultății de Istorie de la Universitatea București.

De asemenea, Matei Alin Victor, prodecanul Facultății de Științe de la Universitatea București apreciază că tipul acesta de program este menit să ofere mobilitate studenților din cadrul celor două universități partenere, astfel încât să se miște cu ușurință în diferite zone de activitate economică. 

În concluzie, prorectorul Universității din Petroșani, conf.univ.dr.ec. Codruța Dura apreciază că deja există premise extrem de favorabile pentru implementarea acestui proiect. ”Relațiile de colaborare sunt deja excelente cu colegii de la Universitatea din București cu care ne aflăm în curs de implementare a unui astfel de proiect european. Pentru Universitatea din Petroșani este al treilea proiect POCU obținut în calitate de beneficiar în perioada 2018-2019 și sperăm într-o implementare sinergică a acestor proiecte”, a declarat prorectorul UPET, Codruța Dura. 

Proiectul ”EU – Antreprenor – Centru de Inovare Socială și Antreprenoriat Studențesc la Universitatea din Petroșani” se va derula pe o perioadă de 24 de luni și are la dispoziție un buget cu finanțarea nerambursabilă în valoare de aproape 8 milioane de lei.