Winkler: ”Guvernul de la București nu trebuie să accepte nicio scădere a finanțărilor pentru Politica Agricolă Comună și pentru Politica de Coeziune”

Home Economie Winkler: ”Guvernul de la București nu trebuie să accepte nicio scădere a finanțărilor pentru Politica Agricolă Comună și pentru Politica de Coeziune”
Winkler: ”Guvernul de la București nu trebuie să accepte nicio scădere a finanțărilor pentru Politica Agricolă Comună și pentru Politica de Coeziune”

În perspectiva negocierilor și adoptării noului Cadru Financiar Multianual (CFM) 2021-2027 al UE, Guvernul de la București nu trebuie să accepte nicio scădere a finanțărilor pentru Politica Agricolă Comună și pentru Politica de Coeziune, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), marți, la Deva, în cadrul unei conferințe de presă.

Parlamentarul european a declarat că finanțarea acestor două politici majore ale UE este periclitată din cauza incertitudinilor legate de Brexit, a faptului că ieșirea Marii Britanii din Uniune va crea o presiune semnificativă asupra CFM 2021-2027, dar și pentru că, deja unele state membre din vestul UE și-au manifestat preferința pentru majorarea alocărilor bugetare pentru alte capitole în detrimentul Politicii Agricole Comune și a celei de Coeziune.

Iuliu Winkler a arătat că UDMR susține faptul că prioritatea numărul unu pentru România trebuie să fie păstrarea actualelor alocări financiare în cadrul celor două politici.

”Finlanda, care deține președinția rotativă a UE, vrea realizarea bugetului multianual până în luna decembrie. În condițiile în care Brexit-ul creează situații imprevizibile, nu cred că statele membre vor reuși să obțină un acord până la sfârșitul anului. Întârzierea adoptării CFM 2021-2027 va crea probleme în toate statele membre. (…) Deocamdată, nu ne putem hazarda să vorbim de cifre exacte în noul buget multianual al UE, dar, de exemplu, se vehiculează reducerea cu 5 procente a subvențiilor directe în agricultură și cu 15 procente a finanțărilor pentru proiectele de dezvoltare rurală. România nu are voie să accepte niciun compromis și nicio reducere a acestor finanțări”, a subliniat europarlamentarul UDMR.

Potrivit lui Winkler, în Parlamentul European (PE), reprezentanții țării noastre se vor strădui să realizeze coalițiile necesare și naturale, în special cu deputații din statele membre din Europa Centrală și de Est, în vederea conservării finanțărilor din Politica Agricolă Comună și din cea de Coeziune.

Vorbind despre faptul că se prefigurează negocieri dificile pe marginea CFM 2021-2027 inclusiv în Parlamentul European, care, după alegerile din luna mai, prezintă un tablou extrem de fragmentat al intereselor politice, Iuliu Winkler a precizat că este de preferat întârzierea adoptării bugetului multianual, decât votarea unui buget care să nu satisfacă nevoile de dezvoltare a statelor membre din Europa Centrală și de Est.

În acealași context, Iuliu Winkler a mai spus că Parlamentul European dorește triplarea bugetului pentru Erasmus+, precum și dublarea bugetului pentru programul ”Europa creativă”. ”În acest nou mandat, am ales să activez ca membru supleant în Comisia de Cultură, Educație și Sport (CULT). Am luat această decizie pentru că una dintre prioritățile mele în următorii cinci ani va fi legată de politicile de tineret.  Eu cred că dacă este să avem o viziune, să construim un viitor în această țară, atunci avem obligația să ne ocupăm de tineri, să-i ascultăm pe tineri, să finanțăm programe care le sunt dedicate. (…) În Comisia pentru Cultură și Educație, prima dezbatere pe care am avut-o a fost legată de bugetul de după 2021. Dorim să triplăm finanțarea programului Erasmus+, iar acest lucru este foarte important, pentru că înseamnă mai multe burse pentru studenți, pentru cercetători, înseamnă bani suplimentari pentru proiecte”, a adăugat europarlamentarul UDMR.