Deva și Hunedoara găzduiesc anul acesta Jocurile Naționale ”Special Olympics România”

Home Stiri la zi Deva și Hunedoara găzduiesc anul acesta Jocurile Naționale ”Special Olympics România”
Deva și Hunedoara găzduiesc anul acesta Jocurile Naționale ”Special Olympics România”

Ediția din acest an a Jocurilor Naţionale Special Olympics România va avea loc în perioada 20-22 septembrie 2019, iar gazda evenimentului este municipiul Deva și municipiul Hunedoara.

În acest context, în cursul zilei de miercuri, 27 august, a avut loc și o ședință tehnică de pregătire a acestui important eveniment sportiv național, întâlnire la care au participat reprezentanți ai organizatorilor (Fundația Special Olympics) dar și ai autorităților publice locale și județene, care sunt partenere. Evenimentul reprezintă cea mai mare competiție sportivă națională pentru persoanele cu dizabilități intelectuale organizată în acest an în România. Timp de trei zile, aproximativ 400 de sportivi, antrenori, medici și voluntari din toate județele țării și municipiul București se vor reuni la Deva şi Hunedoara, unde vor concura la următoarele discipline sportive: atletism, înot, fotbal și baschet abilități individuale.

Special Olympics valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Sportivii participanți la eveniment vor beneficia de programul Special Olympics Healthy Athletes (Sportivi Sănătoși), un program destinat îmbunătățirii stării de sănătate și condiției fizice a sportivilor Special Olympics, cu efect în creșterea performanțelor sportive și a integrării lor sociale. Sportivii primesc o varietate de servicii de sănătate prin consultațiile și recomandările ce se efectuează de către medici specialiști voluntari.

Primarul municipiului Deva, Florin Oancea dă asigurări că municipiul reședință de județ va fi o gazdă bună pentru sportivii, antrenorii, medicii și voluntarii veniţi din toate județele țării. ”Am aflat că aceşti tineri cu nevoi speciale îşi doresc să fie ca Nadia Comăneci. Numele municipiului Deva este legat de ,,Zeiţa de la Montreal”.  Nadia a strâns fonduri pentru ca aceşti sportivi speciali din România să poată participa la Jocurile Mondiale Special Olympics de la Abu Dhabi care s-au desfăşurat în acest an. Campioana noastră a crezut în aceşti tineri şi a fost convinsă că pot cuceri lumea. Şi nu s-a înşelat! Ei au adus acasă, în România, zeci de medalii de aur, argint şi bronz. Cred că sunt în asentimentul tuturor devenilor când spun că aceşti sportivi minunaţi merită tot respectul şi susţinerea noastră! Am aflat astăzi de la ei, de la părinții și profesorii lor, extraordinare povești de viață! Prin ceea ce realizează, prin puterea de care dau dovadă, aceşti sportivi speciali sunt câştigători în fiecare zi”, a declarat primarul Florin Oancea.

Acesta a mai precizat că Deva este deja câştigătoare și pentru simplul fapt că timp de 3 zile este partener în organizarea acestui eveniment care ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte. ”Mă bucur că îi vom avea la noi acasă pe aceşti sportivi speciali care ne-au arătat tuturor că trebuie doar să îţi doreşti şi poţi să realizezi lucruri care par imposibile. Le spun de pe acum – Bun venit la Deva, celor care dau dovadă de putere şi de o capacitate deosebită de a lupta pentru a-şi împlini visul!”, a mai spus Florin Oancea.

Fundația Special Olympics din România contribuie la integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale prin intermediul programelor de pregătire şi al evenimentelor competiționale, organizate pe tot parcursul anului la nivel național. Astfel, sportivii Special Olympics au ocazia de a deveni membri activi ai familiei şi ai comunităţii din care fac parte.Fundaţia Special Olympics din România a fost înfiinţată în noiembrie 2003, ca parte integrantă a mişcării sportive internaţionale Special Olympics inițiate în 1968 de Eunice Kennedy Shriver, sora președintelui american John F. Kennedy.