Erupție de bucurie și culoare, de Ziua Vulcanilor, în Geoparcul de la Hațeg

Home Educație Erupție de bucurie și culoare, de Ziua Vulcanilor, în Geoparcul de la Hațeg
Erupție de bucurie și culoare, de Ziua Vulcanilor, în Geoparcul de la Hațeg

Pentru al patrulea an consecutiv, în Parcul Copiilor din orașul Hațeg, un vulcan a fumegat și a erupt cu bomboane și confeti, spre bucuria celor mici, marcând Ziua Vulcanilor, un eveniment al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București.

Evenimentul a adunat la standuri peste 150 de copii care au avut ocazia să descopere, prin joc, fascinanta lume a vulcanilor, dar și pe cea a dragonilor sau dinozaurilor. Cu ajutorul produselor DACO art, cei mici au avut posibilitatea să își creeze propriul vulcan 3D, cel mai simpatic dragon înflăcărat, să picteze un vulcan folosind atât pensula cât și palma, să creeze o brățară-suvenir cu figurine dinozaur sau să se picteze pe față.

Cu această ocazie a fost deschis un nou portal pentru întâlnirea cu Telmatosaurus transsylvanicus. Cei curajoși și-au putut face un selfie cu celebrul dinozaur care a trăit în urmă cu 70 de milioane de ani pe fosta Insulă a Hațegului și de la care provin cuiburile cu ouă fosilizate descoperite pe teritoriul actual al Geoparcului. Întâlnirea a fost posibilă datorită unei aplicații de realitate augumentată, disponibilă pe telefonul mobil și dezvoltată de Asociația Wild Roots în cadrul proiectului ”Ferestre în timp” co-finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România prin programul ”Spații Verzi”.

Față de anii precedenți, Ziua Vulcanilor a fost celebrată, în avans și la Muzeul Pedagogic Brașov. În perioada 19 – 21 august, reprezentanți ai voluntarilor pentru Geoparc au mers la Brașov ca să îi ajute pe copiii de acolo să descopere o mulțime de informații interesante despre vulcani.

Începând din anul 2016, Ziua Vulcanilor este celebrată anual, în Geoparc, la o dată fixă, 24 august. Această zi are o însemnătate aparte pentru că marchează data la care, în urmă cu 1940 de ani, a erupt vulcanul Vezuviu, distrugând orașele romane Pompeii și Herculaneum. Dincolo de catastrofa naturală, această erupție a fost una aparte. Sub stratul de lavă și de cenușă s-a conservat un fragment important din viața de zi cu zi a lumii antice.

Evenimentul Ziua Vulcanilor a fost organizat de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București și Asociația Drag de Hațeg împreună voluntarii pentru Geoparc, S.C. Adaconi s.r.l., REAL Master Events și Asociația Wild Roots.

Sursa foto:GITH – UNESCO