Caravana Filmului Românesc a ajuns la Hunedoara

O serie de capodopere ale cinematografiei românești vor fi prezentate publicului hunedorean, în perioada 30 august – 1 septembrie 2019 în cadrul proiectului intitulat ”Caravana filmului românesc”. Proiecțiile vor avea loc în aer liber, în fața Casei de Cultură – Centrul Pietonal Corvin din municipiul Hunedoara, cu începere de la ora 20.30, iar accesul publicului este gratuit.

De la filmul istoric, la cel de dragoste, hunedorenii vor putea viziona creații clasice românești, care au făcut istorie.

Astfel, vineri, 30 august, cinefilii sunt invitați să vizioneze prima parte a filmului istoric „Mihai Viteazul” – „Călugăreni”, urmând ca sâmbătă, 31 august să fie prezentată partea a doua a filmului, „Unirea”. „Mihai Viteazul”, filmul realizat de Sergiu Nicolaescu în 1971, a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, în anul 1972. Avându-l în rolul principal pe Amza Pellea, filmul a reunit o mare desfășurare de forțe, de la actori la figurație, pentru a putea reconstitui amploarea scenelor de luptă. De altfel, succesul la public a fost evident, iar într-un sondaj realizat în 2006 de Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România filmul se afla pe locul 3 în topul celor mai vizionate filme românești.

De asemenea, povestea din pelicula „Declarație de dragoste” (regizat de Nicolae Corjos) este poate cea mai iubită poveste de dragoste din anii ’80. În afară de cele două personaje principale, cei doi îndrăgostiți care au făcut să vibreze inimile multor tineri (Alexandru / Adrian Păduraru și Ioana / Teodora Mareș), memorabile pentru generații întregi au rămas prestațiile Tamarei Buciuceanu Botez (savuroasa profesoară Isoscel) și Ion Caramitru, în rolul înțeleptului diriginte poreclit Socrate.

Programul Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale la Hunedoara este următorul:

*Vineri, 30 august, ora 20.30: MIHAI VITEAZUL
Partea I: CĂLUGĂRENI;
Regia: Sergiu Nicolaescu; Scenariul: Titus Popovici
Cu: Amza Pellea, Irina Gărdescu, Florin Piersic, Mircea Albulescu

*Sâmbătă, 31 august, ora 20.30: MIHAI VITEAZUL
Partea a II-a: UNIREA
Regia: Sergiu Nicolaescu; Scenariul: Titus Popovici;
Cu: Amza Pellea, Irina Gărdescu, Florin Piersic, Mircea Albulescu

*Duminică, 1 septembrie, ora 20.30: DECLARAŢIE DE DRAGOSTE
Regia: Nicolae Corjos; Scenariul: George Şovu;
Cu: Adrian Păduraru, Teodora Mareş, Tamara Buciuceanu Botez, Ion Caramitru