Zonă de picnic ultramodernă în locul fostei mine de cărbune de la Valea de Brazi

Home Administrație Zonă de picnic ultramodernă în locul fostei mine de cărbune de la Valea de Brazi
Zonă de picnic ultramodernă în locul fostei mine de cărbune de la Valea de Brazi

Zona de vest a Văii Jiului, în special orașul Uricani și localitățile componente acestuia, se numără printre cele mai apreciate locuri de picnic din regiune, în sezonul de vară mii de oameni alegând să petreacă aici sfârșitul de săptămână sau zilele libere, împreună cu familia, la grătar și iarbă verde.

Din păcate, în prezent zonele de picnic disponibile nu sunt amenajate corespunzător însă autoritățile locale de la Uricani vor să schimbe radical această situație. În acest sens, Primăria orașului Uricani a accesat fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, cu care intenționează să amenajeze cel mai mare și cel mai modern spațiu de picnic din întreaga regiune a Văii Jiului.

Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu spune că undeva la peste 2.000.000 de lei este suma aferentă implementării proiectului de regenerare urbană prin care perimetrul administrativ al fostei Mine de la Valea de Brazi va fi transformat într-o ultramodernă zonă de picnic. ”Inițial, după închiderea minei, noi am preluat clădirea administrativă a fostei Mine Valea de Brazi, în speranța că vom putea atrage aici investitori care să deschidă activități economice. Am avut, la un moment dat, o șansă în acest sens, dar dacă vă amintiți, consilierii din Opoziție au votat împotrivă și am pierdut oportunitatea atragerii unui investitor din Italia. Între timp, nu am mai putut asigura nici paza clădirii, care s-a degradat de la an la an și care a devenit acum o ruină cu un potențial de pericol foarte ridicat. Între timp, am căutat să găsim o altă destinație pentru acest teren și unul din proiectele pe care le-am găsit a fost și acesta al configurării unei zone de picnic. Am aplicat și pentru obținerea finanțării din fonduri europene, iar proiectul nostru a convins și am primit finanțarea pentru acest proiect”, explică primarul Dănuț Buhăescu.

Proiectul autorităților de la Uricani se numește ”Regenerare urbană – Fostul sediu administrativ E.M. Valea de Brazi” și este finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului, beneficiind de un buget total în valoare de 2.069.227 lei. Obiectivul proiectului constă în reconversia şi refuncţionalizarea unei suprafeţe de teren de 2296 mp, degradată și neutilizată din oraşul Uricani (localitatea componentă Valea de Brazi), în scopul creării unei zone de spațiu verde și agrement pentru populaţia oraşului și pentru turiști. 

”Poate că, privind felul în care arată acum zona vizată, e greu de crezut că aceasta poate fi transformată în zonă de picnic. Și totuși, în scurt timp, așa se va întâmpla !”, spune primarul Dănuț Buhăescu. În acest scop, clădirea administrativă a fostei Mine Valea de Brazi va fi demolată, se vor înlătura toate resturile şi materialele rămase în perimetrul construcţiei, se va realiza excavarea, încărcarea şi evacuarea pământului contaminat cu moloz de pe o adâncime de 40 cm de la cota terenului. Apoi, terenul va fi nivelat, și se va așterne un strat de 40 cm de pământ fertil pe care va fi însămânțată iarbă. ”Practic, transformăm tot conglomeratul acesta de beton și moloz într-o zonă verde, într-un parc tematic, cu alei, cu filigorii dotate fiecare cu masă, scaune și grătare. Vom planta și o serie de arbori ornamentali din categoria foioase și rășinoase, care vor ajunge la maturitate în 10 ani. De asemenea, aici vor fi plantați și arbori lalea, trandafiri cu trunchi și gard viu. Trotuarul va fi realizat din dale, iar platforma de parcare din mixtură asfaltică. Zona va fi separată de peluză cu un separator din plastic stabilizat cu țăruși, iar suprafața va fi protejată cu folie agrogeotextilă și un strat de scoarță naturală în grosime de 5 cm pentru a evita creșterea buruienilor”, mai arată primarul Dănuț Buhăescu. 

Lucrările ar putea începe încă din acest an și se estimează că vor fi încheiate în decurs de un an. În urma acestora, pe amplasamentul neutilizat astăzi al fostei Mine de cărbune de la Valea de Brazi va funcționa cea mai frumoasă arie de picnic configurată la nivelul Văii Jiului.

Acesta este cel de-al doilea proiect de regenerare urbană cu fonduri europene implementat de municipalitatea din Uricani, după cel care vizează reconfigurarea falezei Jiului de vest din zona urbană a orașului, proiect aflat deja în stadiu avansat de implementare.