O nouă știre culturală de ”top” ce poartă amprenta succesului de care se bucură dramaturgul petroșenean Valeriu Butulescu, vine tocmai de la Fălticeni , unde în perioada 26 august – 1 septembrie 2019 a avut loc Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret ”Grigore Vasiliu Birlic”.
Aflat la cea de-a IX-a sa ediție, festivalul organizat în memoria inegalabilului actor Grigore Vasiliu Birlic, a consemnat un nou succes al piesei de teatru ”Pacea cu zmeii” scrisă de Valeriu Butulescu și pusă în scenă de Teatrul ”Gong” din Roman. ”Pacea cu zmeii” este cea mai jucată piesă din creația dramaturgiei butulesciene. Spectacolul, de un comic contagios, pus în scenă de actorii Teatrului Gong, sub bagheta prof. Cătălina Bostan şi a regizoruluui Vlad Ianus, în interpretarea tinerilor actori Vlad Pânzaru, Stefan Duminica, Tatiana Andrei, Andrei Mârza si Antonia Croitoriu, Andrei Martin, a cucerit inimile spectatorilor, dar și aprecierile unanime ale juriului care a acordat acestei reprezentații Marele Premiu şi Trofeul Festivalului ”Grigore Vasiliu Birlic” din acest an.
”Un autor român de comedie tresare şi zâmbeşte nostalgic, când aude numele Birlic. Pentru că Birlic a fost un fel de personificare a teatrului comic. Birlic era porecla marelui actor, originar din Fălticeni. Cuvântul, în limba turcă, înseamnă asul câştigător de la jocul de cărţi, A jucat cândva un rol memorabil în adaptarea comică “Birlic”, semnată de Tudor Muşatescu. A jucat fenomenal. Şi lumea a uitat că-l cheamă Grigore Vasiliu. A rămas Birlic. La Birlic, comicul era legat de personalitatea sa. Grimasele sale, nuanţate în sute de variante şi vocea inconfundabilă, garanta succesul oricărei piese. Era într-adevăr, asul din mâneca oricărui regizor. Anul viitor va fi semicentenarul morţii sale. Dar amintirea sa e vie şi de neşters. Prin acest premiu, asocierea teatrului meu cu numele marelui actor mă onorează. Este meritul realizatorilor spectacolului, dar și al tinerilor actori, cărora le mulțumesc deopotrivă. Şi le doresc să ţină aproape de Birlic. Care a fost şi rămâne un garant al succesului”, a declarat scriitorul Valeriu Butulescu.
El însuși un fin umorist, Butulescu remarcă, într-o inedită relație a Fălticeniului cu umorul, ca loc de naștere al lui Birlic, că acest oraș păstrează cu sfinţenie memoria marelui comic. ”Aici comicul pare la el acasă, chiar şi în administraţie. Din cei nouăsprezece consilieri locali, şaptesprezece reprezintă coaliţia aflată la guvernare!”, după cum sesizează maestrul Butulescu. Și, ironie maximă, lucrurile nu cred să se fi schimbat prea mult în politica locală, nici după desființarea recentă a coaliției guvernamentale. Dacă nu cumva, și acest lucru nu e doar o… glumă.