”Povestea apei” se scrie în imagini și culori la Uzina de apă de la Jieț

Home Educație ”Povestea apei” se scrie în imagini și culori la Uzina de apă de la Jieț
”Povestea apei” se scrie în imagini și culori la Uzina de apă de la Jieț

Pentru al doilea an consecutiv, în laboratorul de analize a apei de la Stația de Tratare Jieț din cadrul Apa Serv Valea Jiului, s-a derulat un inedit experiment artistic. Rod al colaborării dintre Apa Serv Valea Jiului și Clubul Copiilor din Petrila, evenimentul își propune, pe de o parte, să le prezinte unor copii din Valea Jiului modul de funcționare al unei uzine de apă și, pe de altă parte, le oferă unor copii talentați în artele plastice oportunitatea de a se exprima artistic pe un subiect important în viața tuturor: apa și mediul înconjurător.

Anul acesta, pentru tabăra de creație plastică derulată de Clubul copiilor Petrila la Uzina de Apă de la Jieț au fost selectați pentru participare elevii: Forgacs Mihaela Aurora, Hoarcă Codrea Dana, Maria Hoarcă, Codrea Teodora Anna, Iorga Darius Alexandru, Chința Victor Mihai, Pîșu Alexandra, Marioane Ariana Maria, Uruș Dragoș, Harabagiu Alexandru, Maria Brojban, Avram Diana Maria, Rădoi Maria Emanuela, Rădoi David Emanuel, Radu Patricia, Radu Maria, Cîmpean Eduard, Mogoi Rareș, Dîrjan-Czane Carmina și Gârda Ana Maria. Aceștia, însoțiți de prof. Radu Chința (directorul Cluburilor Copiilor din Valea Jiului) au fost vineri, 6 septembrie 2019 oaspeți ai celor de la Apa Serv Valea Jiului. Directorul general al companiei, Cristian Ionică, împreună cu Șeful Departamentului Exploatare dar și cu echipa care deservește stația de tratare a apei de la Jieț (una dintre cele mai moderne și cele mai frumoase din România) le-au prezentat copiilor ”Povestea apei”, într-o viziune tehnică, vorbindu-le despre drumul pe care-l parcurge apa captată din izvoarele de munte ale Parângului și Șureanului până la robinetele cetățenilor din Petrila și Petroșani, care sunt deserviți de această uzină de apă. Pentru o parte dintre vizitatori, ”lecția deschisă” nu a fost una nouă, având în vedere că și anul trecut au participat la acest proiect comun derulat de ASVJ și Clubul Copiilor Petrila.

La fel ca la primul experiment de acest fel, de anul trecut, și de data aceasta, micii artiști de la Petrila au fost invitați să susțină un ”extemporal”, având ca temă propria lor viziune artistică despre ”Povestea apei”. Reprezentanții Apa Serv au pus la dispoziția acestora pânzele de canavas, culorile acrilice, pensulele și alte efecte necesare pentru pictură. În plus, pentru a răsplăti munca și talentul tinerilor artiști, la final toți participanții au primit, din partea operatorului de apă din Valea Jiului diplome, iar cu sprijinul sponsorului Felix Gyori (product & promotion manager al AVK) participanții au avut parte și de cadouri speciale. Toate acestea pe deplin meritate, așa cum avea să remarce și directorul Apa Serv, după ce a văzut lucrările realizate, într-un timp record, de artiștii coordonați de prof. Radu Chința. ”Ceea ce reușesc acești copii plini de talent să creeze este absolut fascinant. Noi, prin aceste proiecte de tip ”Porți deschise” încercăm să le prezentăm copiilor din toată Valea Jiului, așa cum putem noi mai bine, din punct de vedere tehnic și tehnologic, o poveste a apei. Și de fiecare dată suntem plăcut surprinși nu doar de interesul copiilor, ci și de felul în care recepționează și în care utilizează aceste informații. Trebuie să recunosc că noi ne-am făcut deja niște aliați de mare preț în tinerii din Valea Jiului, care duc această poveste a apei și, în definitiv, activitatea noastră, într-un mod absolut corect, în comunitate și în familie”, a declarat Cristian Ionică.

În ceea ce privește cooperarea Apa Serv Valea Jiului cu Clubul copiilor Petrila, parafată acum și de un protocol oficial semnat între conducătorii celor două instituții, managerul operatorului de apă consideră că aceasta este în măsură să ofere și un feed-back remarcabil și absolut special în ceea ce privește înțelegerea de către copii a ”Poveștii apei”. ”Am observat încă de la prima ediție a acestui proiect faptul că apa reprezintă un subiect de interes și o temă de creație pentru acești copii talentați. Am convenit cu domnul profesor Chința să continuăm acest proiect și pot spune că am luat o decizie bună. Am văzut astăzi o nouă probă de talent din partea copiilor și încă o viziune specială în ceea ce înseamnă povestea apei. Le mulțumesc în mod special copiilor care au participat la acest proiect dar și domnului profesor Radu Chința pentru implicare și susținere”, a mai spus Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv.

În plus, acesta a precizat că, având în vedere că din cele două tabere de creație derulate cu sprijinul Clubului copiilor din Petrila s-au adunat deja o seamă de lucrări artistice deosebit de frumoase și extrem de sugestive și în ceea ce privește misiunea Apa Serv Valea Jiului (”Apă potabilă de calitate și un mediu sănătos !), la uzina de apă de la Jieț urmează să fie amenajată și o mini-galerie de artă, în care toate aceste lucrări, dar și cele care vor rezulta din colaborările viitoare, să fie expuse, atât pentru a da mai multă culoare spațiilor tehnice din uzina de apă, dar și pentru a putea fi admirate de ceilalți oaspeți care vizitează, în mod constant, acest obiectiv.

Directorul Clubului copiilor din Petrila, prof. Radu Chința apreciază, la rândul său, că acest tip de colaborare, este unul important și pentru instituția pe care o conduce, dar mai ales pentru elevii pe care-i coordonează. ”Copiii au un simț practic deosebit și sunt un aspirator de informații. Ceea ce au văzut în aceste vizite la Apa Serv, atât la uzina de la Jieț cât și la stația de epurare de la Dănuțoni, sunt lucruri fascinante pentru ei. Iar acest lucru se vede și atunci când își dau frâu liber imaginației și redau, prin desen, pictură și alte forme artistice, ceea ce au văzut. Mă bucur că putem avea un astfel de tip de colaborare cu un operator economic atât de important cum este Apa Serv Valea Jiului și sper că el va fi unul de lungă durată, spre bucuria elevilor noștri”, a spus prof. Radu Chința.

Proiectul educațional ”Povestea Apei”, derulat de Apa Serv Valea Jiului și Clubul Copiilor Petrila se află la a doua ediție. Operatorul de apă și canalizare din Valea Jiului derulează însă și alte proiecte cu unitățile de învățământ din toată Valea Jiului, toate având ca subiect prezentarea principalelor obiective de investiții din cadrul companiei și activitățile de captare, tratare și epurare a apei.