Trofeul ”Pro Parâng” 2019, drumeții și premiere în decor de munte fascinant

Home Reportaj Trofeul ”Pro Parâng” 2019, drumeții și premiere în decor de munte fascinant
Trofeul ”Pro Parâng” 2019, drumeții și premiere în decor de munte fascinant

La finalul săptămânii trecute, în valea Jiului a avut loc o nouă ediție a prestigiosului concurs de turism sportiv ”Trofeul Pro Parâng 2019”, eveniment organizat de Asociația de Schi și Turism ”Pro Parâng” din Petroșani. Pentru acest an, organizatorii au decis să schimbe decorul competiției, care s-a desfășurat în premieră pe Creasta Oslei din Munții Vâlcanului și în Retezatul Mic.

Președintele Asociației Pro Parâng, Cazimir Radvanski spune că această alegere s-a dovedit a fi inspirată din mai multe motive. În primul rând, vremea a fost una ideală pentru drumeții montane, condițiile de campare și utilități puise la dispoziție de adminstratorii elegantului camping Valea Iarului fiind excelente, iar sprijinul primit din partea autorităților locale din orașul Uricani și din partea echipei Salvamont Uricani au fost și ele la mare înălțime.

Nu doar schimbarea locației de desfășurare a competiției de turism sportiv ”Trofeul Pro Parâng 2019” a constituit o premieră, ci și includerea în concurs a unei probe speciale de escaladă pe perete natural, realizată cu sprijinul determinant al echipei de salvamontiști, probă la care s-au înscris  35 de concurenți.

Ediția din acest an a ”Trofeului Pro Parâng 2019” s-a bucurat de o foarte bună audiență din partea iubitorilor de drumeții montane din întreaga țară. Nu mai puțin de 141 concurenți în echipe de câte 3, au luat sâmbătă, 7 septembrie, startul în proba de raid montan, o competiție care promovează lucrul în echipă. Montaniarzii care au răspuns anul acesta invitației celor de la Pro Parâng Petroșani și au venit la cea de-a VII-a ediție a ”Trofeului Pro Parâng” au reprezentat asociații și cluburi de gen din: București, Brașov, Pitești, Galați, Tg-Jiu. Valea Jiului a fost și ea bine reprezentată de Montan Club Floarea Reginei, A.S. Străjeri Lupeni și Crucea Roșie Petroșani.

”Toți competitorii au reușit să parcurgă traseul și au fost fascinați de Creasta Oslea și de panorama oferită de Masivul Retezat, mulți nu au fost niciodată în zonă și Munții Vâlcan era o  necunoscută”, ne-a declarat Cazimir Radvanski, președintele Asociației Pro Parâng.

Ceea de a doua probă a zilei de sâmbătă, ceea de orientare cu busola pe hartă a fost destul de solicitantă ,toți cei trei membrii ai echipei au  parcurs un poligon cu nouă posturi  amenajat în pădure. Iar, așa cum spunea, alți 35 de competitori, juniori și seniori, au dat curs provocării de a participa la proba de escaladă pe un perete stâncos. În fine, proba culturală la focul de tabără și buna dispoziție a încheiat o frumoasă zi petrecută în natură în spirit de competiție și sportivitate.

Sportivii cu cele mai bune rezultate au fost răsplătiți de organizatori, cu ajutorul sponsorilor, cu diplome, medalii, trofee, și premii în articole sportive. Trofeul ”Pro Parâng 2019”a fost adjudecat de echipajul ”Cocoșul de Munte” din Brașov, pe locul secund clasându-se echipajul ”Zimbrul Carpatin” din Pitești, iar ceea de a treia treaptă a podiumului a fost împărțită de echipajul ”Jnepenii București” și Montan Club Floarea Reginei din Petrila. După tradiționala fotografie de grup (pe care v-o prezentăm și noi în atașament la acest articol) participanții s-au despărțit într-o atmosferă emoționantă, mai ales că aceasta a fost ultima etapa din cadrul Campionatului Național de Turism Sportiv ”Ștafeta Munților”.

De la Cazimir Radvanski am mai aflat însă că, la finele anului 2019, se va organiza o festivitate de premiere a Campionatului Național ”Ștafeta Munților” ediția 2019, ocazie cu care se stabilesc și etapele competiției pentru ediția din 2020. În acest scop, Asociația Pro-Parâng Petroșani sprijintă de parteneri, sponsori , voluntari și alți oameni de suflet va propune organizarea unei etape în regiunea montană a Văii Jiului și pentru anul viitor.

”Trebuie să aducem cele mai calde mulțumiri partenerilor și sponsorilor: Primăria Orașului Uricani, CNIPT Uricani, Adarco Invest, Trans Lauran SRL, Sala de evenimente ,,Prestige”, Info 98, Barul ,,La Bănița”. Mulțumirile noastre se îndreaptă și spre Salvamont Uricani care au fost alături de noi pe parcursul întregii competiții. Le mulțumesc tuturor participanților și sper că experiența lor să fie una determinantă în a recomanda frumusețile zonelor montare din arealul Văii Jiului”, a mai spus Cazimir Radvanski, președintele Asociației Pro Parâng Petroșani.