Tribut Ion D. Sîrbu în deschiderea noii stagiuni a teatrului din Petroșani

Home Cultură Tribut Ion D. Sîrbu în deschiderea noii stagiuni a teatrului din Petroșani
Tribut Ion D. Sîrbu în deschiderea noii stagiuni a teatrului din Petroșani

Pentru că anul 2019 stă sub semnul patronului său spiritual, Teatrul ”Ion D. Sîrbu” va deschide noua stagiune teatrală 2019-2020 cu un tribut adus scriitorului Ion Dezideriu Sîrbu, de la a cărui trecere în eternitate s-au împlinit 30 de ani, așa cum actorii teatrului din Valea Jiului au făcut și la finalul stagiunii precedente, în care au marcat Centenarul nașterii genialului scriitor.

Deschiderea stagiunii 2019-2020 va avea loc la finalul săptămânii viitoare, cu un maraton de spectacole ce se vor derula pe parcursul a nu mai puțin de 3 zile. Astfel, pentru vineri, 20 septembrie 2019 este programat spectacolul de lectură intitulat ”La o piatră de hotar”, care-l are ca autor pe Ion D. Sîrbu. Spectacolul este pus în scenă sub bagheta regizorală a lui Horațiu Ioan Apan și prilejuiește publicului întâlnirea cu o piesă de succes din dramaturgia lui Ion D. Sîrbu, dar și o reîntâlnire cu apreciați actori precum: Ionuț Stoica, Daniel Cergă, Radu Tudosie, Mihai Sima, Alexandru Cazan, Nicoleta Niculescu, Andrada Dobre, Amelia Toaxen și Gheorghe Stoica. Premiera spectacolului de lectură ”La o piatră de hotar” va avea loc în sala Artelier a teatrului din Petroșani, de la ora 18,00.

Pentru sâmbătă, 21 septembrie 2019, de la ora 19,00 Teatrul ”Ion D. Sîrbu” a programat premiera absolută a unei piese scrisă de un alt titan al dramaturgiei românești cu domiciliul în Valea Jiului, Valeriu Butulescu, în memoria regretatului om de cultură Ion Dezideriu Sîrbu, pe care Butulescu l-a cunoscut personal. Piesa, intitulată ”Procesul” este pusă în scenă, în premieră la Teatrul din Petroșani, de regizorul Horațiu Ioan Apan, scenografia spectacolului fiind semnată de Vilhelmina Kuron Bekesi. Vor da viață personajelor din piesa maestrului Valeriu Butulescu, actorii: Carol Erdos, Laurențiu Vlad, Alexandru Cazan, Daniel Cergă, Sergiu Fîrte, Gheorghe Stoica, Dorin Ceagoreanu, Izabela Badovics, Oana Crișan, Mihai Sima și Ion Stoica.

Dramaturgul Valeriu Butulescu, autorul piesei cu care Teatrul ”Ion D. Sîrbu” deschide stagiunea 2019-2020 arată că, pentru a creiona logica socială a epocii, a împins acţiunea acesteia cât mai sus pe spirala absurdului. El spune că majoritatea personajelor sunt lugubre, asemenea timpului în care au trăit, când viaţa individului nu valora nimic, fiind strivită implacabil de voinţa celor mulţi. ”Atunci, omul real era o jucărie, în mâinile unei majorităţi iluzorii şi statistice, în numele căreia se exprimau, brutal şi nonşalant, nişte oportunişti cruzi şi ignoranţi. Ridicolul capătă accente tragice, când autoritatea imbecilă a vremii judecă un „delict de opinie”, condamnă (cu efervescentă mânie proletară) o piesă de teatru pe care nu numai că nu o înţelege, dar nici măcar nu o deţine! Drama personală a tânărului autor este cu atât mai profundă, cu cât el însuşi crezuse cândva în nevoia de schimbare. Este îngenuncheat dureros de idealurile sale adolescentine, ajunse simple lozinci în recuzita unui aparat totalitar-represiv”, explică Valeriu Butulescu.

În opinia acestuia, coşmarul scriitorului Ion D. Sîrbu, trăit în miezul acelui „ev aprins” e doar pretextul acestui text. Butulescu mai arată că, deşi conţine multe trimiteri la politică, piesa „Procesul” nu e un teatru politic, ci, mai degrabă, o proiecţie socială. Piesa încearcă să surprindă mizeria morală a unor timpuri: tragedia omului vertical, în antiteză cu degradarea umană a secăturii ajunse exponent, înarmate peste noapte cu principii devastatoare, mai periculoase decât orice armă de foc.

În fine, pentru iubitorii de muzică, teatrul din Petroșani propune publicului din Valea Jiului, pentru seara de duminică, 22 Septembrie 2019, începând cu ora 20.00, un concert de toamnă sub genericul „Autumn leaves” în interpretarea Oltenia Big Band, sub conducerea muzicală  a lui Dorin Măciucă. Evenimentul va avea loc pe esplanada teatrului sau, în condiții de vreme nefavorabilă, în sala mare a teatrului și va fi susținut gratuit pentru publicul din Valea Jiului.

Bilete pentru premiera spectacolului „Procesul” de Valeriu Butulescu, s-au pus în vânzare la Agenția Teatrului.