Raportul „Tranziție justă în Hunedoara – Diversificare economică, echitabilă și durabilă”, pregătit de Centrul Român de Politici Economice (CEROPE) în vederea realizării Strategiei de dezvoltare a Văii Jiului, regiune pilot în Europa în cadrul Platformei pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție, urmează să fie prezentat public în cadrul unui eveniment care va avea loc luni, 23 septembrie 2019, la Palatul Cultural din Lupeni.
Evenimentul este organizat de Greenpeace România, iar la dezbatere și-au anunțat participarea mai multe oficialități locale și centrale, dar și reprezentanți ai societății civile, cu toții preocupați de exploatarea contextului național și european este favorabil pentru a implementa soluțiile enunțate în raport.
”La sfârșitul anilor ’90, a avut loc un amplu program de restructurare a sectorului minier în Valea Jiului, regiunea fiind direct afectată de disponibilizările masive. Minerilor și comunităților nu li s-au oferit alternative viabile, echitabile și durabile, cu excepția unor proiecte izolate. Douăzeci de ani mai târziu, regiunea este încă monoindustrială, iar rata de emigrare rămâne ridicată. În contextul oportunităților create în ultimul an în Uniunea Europeană pentru regiunile carbonifere, raportul redactat de CEROPE poate oferi soluții privind dezvoltarea Văii Jiului. Pe baza unei modelări de tip input-output, studiul urmărește alternativele la minerit în Valea Jiului, axându-se pe principalele sectoare ale economiei – agricultură, industrie și servicii”, spune Carla Donciu, Head of Communication & Engagement în cadrul Greenpeace România.
Aceasta reamintește că Valea Jiului este regiune pilot în cadrul Platformei pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție cu mai multe părți interesate implicate activ în acest proces. ”Greenpeace România militează pentru o revoluție energetică care să elimine folosirea combustibililor fosili din producția de energie, pentru a limita efectele dezastruoase ale schimbărilor climatice. Greenpeace susține o tranziție cât mai accelerată dinspre aceste surse murdare de energie, către cele curate și durabile, provenite din surse regenerabile (soare, vânt). Împreună, putem asigura o tranziție justă și răspunde provocărilor de ordin economic și social care apar atunci când minele și termocentrale pe cărbune se închid”, a mai spus Carla Donciu.
Evenimentul prilejuit de lansarea raportului „Tranziție justă în Hunedoara – Diversificare economică, echitabilă și durabilă” este public. Toți cei care doresc să ia parte la sesiunea de dezbatere sunt bineveniți. Agenda acestui eveniment, care va avea loc luni, 23 septembrie 2019 și va fi găzduit de Palatul Cultural din Lupeni este următoarea:
- 10:30 – 11:00 Înregistrarea participanților;
- 11:00 – 12:00 Introducere, prezentarea raportului;
- 12:00 – 12:30 Sesiune de întrebări