Momârlanii Petroșaniului, gazde bune la Târgul tradițional din Varpalota

Home Stiri la zi Momârlanii Petroșaniului, gazde bune la Târgul tradițional din Varpalota
Momârlanii Petroșaniului, gazde bune la Târgul tradițional din Varpalota

De curând, orașul ungar Varpalota înfrățit cu municipiul Petroșani a găzduit o nouă ediție a târgului tradițional ”Var-Expo”, eveniment care reunește anual producători locali și invitați din localitățile înfrățite acestuia. Zeci de producători din Ungaria, Italia, Austria, România ș.a.m.d. au fost prezenți la ediția din acest an a ”Var Expo”.

Municipiul Petroșani a fost reprezentat la acest eveniment de o delegație condusă de Csaba Kutasi, noul consilier pe probleme de Relații Externe al primarului Tiberiu Iacob Ridzi din care au făcut parte Lucreția Mălinesc, Petru Gălățan și Izvorel Braj (reprezentați ai Muzeului Momârlanilor din Petroșani) și Constantin Fulga (manager general al producătorului de preparate din carne Edy Ursu). Aceștia au amenajat, la standul rezervat municipalității din Petroșani, o mini-curte momârlănească unde, pe lângă costume populare și efecte din gospodăriile momârlănești au fost prezentate bucate tradiționale specifice regiunii Văii Jiului și unde a fost preparat și un păsat autentic de 180 de kilograme într-un tuci cu o vechime similară. În plus, la standul României, oaspeții au putut găsi și numeroase pliante de prezentare a ofertelor turistice ale operatorilor din Parâng și din întreaga Vale a Jiului, puse la dispoziție de CNIPT Petroșani.

”Am fost foarte bucuroși să constatăm că standul României a fost ”vedeta” târgului de la Varpalota, atât cei din orașul gazdă cât și membri ai celorlalte delegații participante și chiar turiștii veniți în Varpalota pentru acest eveniment fiind oaspeți ai standului amenajat de Primăria Petroșani. Și mai bucuroși am fost să constatăm că preparatul tradițional care definește zona momârlanilor din Valea Jiului, păsatul, a fost foarte solicitat și extrem de apreciat de toți cei prezenți. La fel de apreciate au fost preparatele din carne de la Edy Ursu, cererea pentru acestea ducând rapid la epuizarea stocului de marfă cu care s-a prezentat firma din Petroșani la acest târg. De asemenea, ne-am bucurat să constatăm și un interes deosebit al oamenilor pentru ofertele de turism prezentate cu sprijinul CNIPT Petroșani. În concluzie, Var-Expo a fost un real succes pentru standul municipalității din Petroșani și credem că acest lucru se va reflecta și în colaborările viitoare între comunitățile din cele două localități înfrățite”, a declarat Csaba Kutasi, conducătorul delegației din Petroșani la acest eveniment.