Nicolae Filimon și epoca sa în ”lecție deschisă” la Biblioteca județeană din Deva

Home Cultură Nicolae Filimon și epoca sa în ”lecție deschisă” la Biblioteca județeană din Deva
Nicolae Filimon și epoca sa în ”lecție deschisă” la Biblioteca județeană din Deva

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 25 septembrie 2019, ora 1330, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva o manifestare cultural-educativă sub genericul „Nicolae Filimon și epoca sa”.

Activitatea este dedicată împlinirii anul acesta, la 6 septembrie, a 200 de ani de la nașterea scriitorului și publicistului Nicolae Filimon.

Ca de obicei, publicul-țintă al acestei activități va fi format din elevi de la colegiile și liceele din Deva cărora li se vor prezenta momente și aspecte mai puțin cunoscute din orele de clasă. ”Am ales personalitatea lui Nicolae Filimon pentru că acesta este autorul primului roman modern din literatura română, este primul cronicar muzical și, deloc în ultimul rând, a fost un fin observator al societății românești de la începutul secolului XIX. Deși autor al unui singur roman, „Ciocoii vechi și noi”, Nicolae Filimon a descris în paginile acestuia personaje emblematice, stări și situații tipice acelor vremuri, a zugrăvit un amplu tablou social, politic, cultural al Bucureștiului înainte de Unirea din 1859”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

Acesta precizează că prezentarea va urmări firul vieții lui Nicolae Filimon: de la copilăria petrecută în mahalaua Ienii din București, la anii în care a fost cântăreț în strana unor biserici bucureștene, apoi pasiunea pentru muzica italiană de operă, participarea la primele spectacole ale unor trupe italiene și relatarea acestora în pagini erudite de cronică muzicală. ”Îl vom vedea apoi angajat la instituția care va deveni Arhivele Statului, îl vom însoți în călătoria lui în Ungaria, Austria, Germania și Italia, îl vom vedea alături de mai vârstnicul său prieten, Anton Pann, și vom asista, spre sfârșitul vieții, la apariția „romanțului original” care a marcat începutul romanului românesc modern”, mai arată Ioan Sebastian Bara.

Nicolae Filimon omul, cu bucuriile și necazurile lui, cu dragostea lui de viață, de petreceri, va fi mai bine cunoscut și grație caracterizării atât de limpezi pe care i-a făcut-o scriitorul Ion Ghica într-una dintre scrisorile sale către Vasile Alecsandri, scrisoare din care aflăm că Nicolae Filimon avea un „…caracter independent, nu s-a căciulit niciodată la nimeni; ura și desprețuia lipsa de demnitate și lingușirea; modest până a roși când auzea laude pentru scrierile lui, n-a bănuit niciodată că era un scriitor de mare merit”.

Prezentarea vieții și operei lui Nicolae Filimon se dorește și un îndemn la lectură astfel încât tinerii care vor fi prezenți în sală să dorească să vină ei înșiși la sursă, să treacă pragul Bibliotecii și să caute scrierile lui Nicolae Filimon și scrierile dedicate lui, acest mare scriitor român, pe nedrept uitat.

Ca de obicei, în finalul prezentării vor fi adresate întrebări pe marginea subiectului, iar cei care dau răspunsuri corecte vor fi recompensați cu premii constând în cărți și diplome.